Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Donald Trumps högste ekonomiske rådgivare Gary Cohn hoppar av sitt jobb. Arkivbild

Trumps ekonomiske rådgivare hoppar av

USA:s president Donald Trump har drabbats av ännu ett avhopp i den närmaste kretsen. Hans högste ekonomiska rådgivare Gary Cohn, som kritiserat förslaget om att införa stål- och aluminiumtullar, säger upp sig.

I ett uttalande via Vita huset bekräftar Cohn sitt avhopp.

”Det har varit en ära att tjäna mitt land och ta fram tillväxtfrämjande åtgärder som är bra för det amerikanska folket, särskilt den stora skattereformen. Jag är tacksam för att jag fick den här chansen av presidenten och önskar honom och hans regering all lycka i framtiden”, skriver han.

"Backar inte"

Trumps kontroversiella förslag om nya tullar på stål- och aluminiumexport till USA spekuleras vara anledningen till Cohns avhopp, även om rådgivaren inte sagt det rakt ut. Utspelet från Trump i förra veckan föregicks av intensiva diskussioner mellan frihandelsförespråkare som Cohn och rådgivare med mer protektionistiska åsikter, enligt Reuters källor i Vita huset.

- Vi backar inte, sade presidenten i måndags.

Det var bara en timme efter det att talmannen i USA:s representanthus, republikanen Paul Ryan, uppmanat Trump att inte gå vidare med tullarna. Vi är "extremt oroad över konsekvenserna", sade Ryan i ett uttalande via sin talesperson.

Enligt källor till Bloomberg hade Cohn ordnat ett möte mellan Trump och amerikanska företagsledare till senare i veckan, med syftet att försöka få presidenten att ändra sig.

Dollarn försvagades

Cohn arbetade tidigare vid investeringsbanken Goldman Sachs, precis som flera andra medarbetare som Trump knöt till sig efter segern i presidentvalet 2016. Cohn har varit ordförande för det nationella ekonomiska rådet i över ett år.

Gary Cohn och presidenten har i flera veckor diskuterat att det var dags att rådgivaren lämnar sin tjänst, säger en talesperson för Vita huset. Det är inte klart när Cohn slutar, men det kommer att ske inom ett par veckor.

"Gary har varit min högste ekonomiska rådgivare och han har gjort ett strålande jobb med att driva våra frågor. Han är en sällsynt talang, och jag tackar honom för hans ihärdiga arbete", säger Trump i ett uttalande.

Efter beskedet om rådgivarens avhopp försvagades den amerikanska dollarn mot andra viktiga valutor.