Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

President Donald Trump talade under den första dagen av republikanernas konvent. Bild: Travis Dove

Trumps coronastrategi i fokus vid republikanernas konvent

Donald Trump har räddat liv under spridningen av covid-19. Det var ett tema när republikanerna inledde sitt konvent. Trump sade själv att miljontals amerikaner hade kunnat dö utan hans ledarskap.

Trump kom överraskande till konventet i Charlotte i North Carolina sedan han formellt nominerats till partiets presidentkandidat. Ett kort tack förvandlades till ett femtio minuter långt tal där han varnade för att demokraterna avser att valfuska med hjälp av brevröstning. Han sade också att utan hans insatser hade coronapandemin blivit betydligt allvarligare.

Han framhöll att han uppmanat myndigheten FDA att godkänna ett vaccin redan före presidentvalet, och att demokraterna försöker att förhindra det av politiska skäl. Användande av en ett nytt blodplasma har godkänts av FDA, sedan presidenten på Twitter hävdat att myndigheten, också av politiska skäl, försenat detta.

LÄS MER: Trump lovar överraska vid konventet

Höga dödstal i covid-19

En läkare, som själv drabbats av covid-19, sade vid konventet att det var tack vare Trumps och hans teams resoluta beslut som han kunnat överleva.

178 000 amerikaner har hittills avlidit i sviterna av covid-19 och den senaste månaden har i genomsnitt 1 000 människor dött varje dag.

Konventet hålls till stor del digitalt men många hundra har samlats i konventarenan för att markera att republikaner inte ”sviker” Charlotte sedan delstatens guvernör beslutat att förbjuda större folksamlingar, vilket lett till att konventet fått ändra karaktär.

Konvent är till för att bygga upp presidentkandidaten både som person och politiskt. Republikanerna har samma strategi som demokraterna hade förra veckan med Joe Biden. Men demokraterna slog även an tonen för en hård kampanj där Donald Trump framställdes som en olämplig och farlig president i en tid med allvarliga utmaningar för USA och världen.

Protester mot anklagelser om rasism

Trumps tidigare FN-ambassadör Nikki Haley – som avgick för ett år sedan – tecknade istället bilden av ett framgångsrikt ledarskap där Trump konfronterat Kina och andra länder. Haley, med indisk bakgrund, gick också emot beskrivningen av USA som ett rasistiskt land.

Flera svarta politiker och idrottsprofiler höll med Haley och sade att det är en förolämpning mot dem att kalla Donald Trump för rasist.

– Jag tar det personligt att en vän sedan trettiosju år framställs på det sättet, sade den pensionerade fotbollsspelaren Herschel Walker.

Temat för konventet är framtidstro och USA som ett land av löften och förhoppningar, vilket presidentsonen Donald Jr tog fasta på. Han beskrev den amerikanska ekonomin före covid-19 som en framgångssaga och sin fars politik som nödvändig för att USA skall utvecklas vidare.

Trump Jr liknade Joe Biden vid Loch Ness-monstret i träsket, en plats där han sade att Biden vistats i ett halvt sekel. Träsket är Trumps benämning på det politiska Washington.

– Då och då sticker han upp huvudet och vill bli president men däremellan gör han inte mycket.

LÄS MER: Åldern och hälsan i fokus när Biden angrips

Bush lyste med sin frånvaro

Sonen Trumps flickvän Kimberley Guilfoyle – som finns med i Trumpkampanjens ledning – gick hårt åt demokraterna.

– De tänker fördärva detta land och allt som vi kämpat för och håller kärt. De tänker stjäla din frihet. De tänker kontrollera vad du ser, tänker och tror på så att de kan kontrollera hur du lever. De tänker förslava dig till den svaga, beroende, liberala offerideologin till den punkt där du inte längre kommer att känna igen detta land eller dig själv.

Att demokraterna är ett radikalt parti, långt till vänster om medel-amerikanen, var ett annat tema som talare uppehöll sig vid, liksom varje amerikans rätt att försvara sig med vapen.

Vid demokraternas konvent framträdde partiets alla tidigare nu levande presidenter – Jimmy Carter, Bill Clinton och Barack Obama. Även Hillary Clinton och Michelle Obama talade.

Den ende republikanske tidigare president som är i livet, George W Bush, saknades vid detta konvent. Det var ett aktivt beslut av Bush som också valde att inte delta när Trump nominerades för fyra år sedan. Bush har tagit ställning mot Trump. Det är ett ovanligt steg för en tidigare president att inte ställa upp för sitt partis val.

Konventet fortsätter till torsdag och Donald Trump har lovat att framträda varje dag för att visa att USA är ”ett land av löften.”

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.