Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Steve Bannon, som varit Donald Trumps chefsstrateg i Vita huset. Bild: TT

Trumps chefsstrateg Bannon får sparken

President Donald Trumps chefsstrateg Steve Bannon har fått sparken, rapporterar flera amerikanska medier. Vita huset bekräftar att Bannon enats med stabschefen John Kelly om att lämna sin post.

Enligt The New York Times har en diskussion om hur och när Bannon ska lämna sin post pågått en längre tid i Vita huset. På fredagen berättade Trump för flera medarbetare att han beslutat sig för att göra sig av med Bannon, skriver tidningen med hänvisning till källor.
En person i Bannons närhet säger dock till tidningen att Bannon redan bestämt sig för att avgå och att han lämnat in en begäran om detta till Trump den 7 augusti. Våldet i Charlottesville ledde dock till att tillkännagivandet senarelades, enligt källan.

Vita huset bekräftar

Vita husets presschef Sarah Huckeryby Sanders bekräftar att Steve Bannon inte längre arbetar i Vita huset.
– Vita husets stabchef John Kelly och Steve bannon har kommit överens om att idag är hans sista dag. Vi är tacksamma för hans insats och önskar honom lycka till i framtiden, säger hon i ett uttalande.

Starkt ifrågasatt

Den Harvardutbildade tidigare filmproducenten Bannons ställning i Vita huset har ifrågasatts under flera månader. Men han har samtidigt stort inflytande över den dystopiska och isolationistiska världssyn som presidenten förmedlar. Bannon anses bland annat vara en av arkitekterna bakom Trumps kritiserade inreseförbud för människor från sex i huvudsak muslimska länder.

Innan Bannon började jobba för Trump var han chef för sajten Breitbart, som han kallat en plattform för de så kallade alt-rightrörelserna. Det är ett paraplynamn för en skara högerextremistiska rörelser som håller teorier om vit överhöghet högt.
 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.