Donald Trump och Xi Jinping vid en gemensam presskonferens i Folkets stora hall på västra sidan av Himmelska fridens torg i Peking.
Donald Trump och Xi Jinping vid en gemensam presskonferens i Folkets stora hall på västra sidan av Himmelska fridens torg i Peking.

Trumps barnbarn brygga till Kinas president

Nordkorea och handel stod högst upp på agendan när USA:s president Donald Trumps mötte Kinas Xi Jinping i Peking. Men snackisen på statsbesökets avslutande bankett var Trumps film av barnbarnet Arabella, sjungandes och reciterandes dikter på mandarin.

ANNONS
|

Videon, som enligt Vita huset är en gåva från Trump till Xi, innehöll både inspelningar från Xi:s Floridabesök i våras, då Arabella framträdde, samt nya inspelningar med henne.

– Våra barn påminner oss ofta om den mänsklighet och sanna värdighet vi (våra folk) delar, sade USA:s president med referens till dotterdottern när han skålade.

Den nu sexåriga Arabella är dotter till Ivanka Trump och Jared Kushner, som båda är rådgivare till presidenten.

På stor skärm

Xi Jinping och hustrun Peng Liyuan uppskattade presenten så pass mycket att flickans framträdanden visades på storbildsskärm under torsdagens bankett i Gyllen salen i Folkets stora hall i Peking, enligt journalister som var där. Trump är populär i Kina och för Xi verkar det vara en uttalad strategi att odla sin personliga relation med familjen Trump.

ANNONS

– Kina och USA, som en gång hyste agg mot varandra, har vuxit till en gemenskap med intressen som sammanfaller, sade Xi vid middagen enligt Vita huset.

Men för Kina har också statsbesökets pompa och ståt och personliga programpunkter varit ett sätt att hålla tuffa frågor som handelsunderskott, amerikanskt tillträde till dess marknad och detaljerade Nordkoreastrategier på armlängds avstånd.

Under besöket har USA:s president dock varnat för att tiden håller på att rinna ut när det gäller Nordkorea. Trump har bland annat försökt få Kina, som är Nordkoreas primära handelspartner, att sätta större press på det slutna landet i frågan om utvecklingen av kärnvapen.

– Kina kan fixa det här problemet snabbt och enkelt, och jag uppmanar Kina och er fantastiske president att förhoppningsvis arbeta hårt med det, sade han på torsdagen.

Nya handelsavtal

Trump har också framfört att det var dåligt att tidigare regeringar i USA låtit handelsbalansen mellan stormakterna bli skev, och att han vill skapa rättvisa. Under besöket har handelsavtal värda motsvarande 2100 miljarder kronor skrivits under. Analytiker varnar dock för att det sannolikt inte gör mycket för att balansera handeln. Det är oklart exakt när avtalen träder i kraft och totalt är de inte värda mer än drygt två tredjedelar av ett års underskott, skriver Reuters.

ANNONS

Samtidigt kvarstår skiljelinjer både när det gäller handeln och Nordkorea. Trump, som under valrörelsen var uttalat Kinakritisk gjorde handeln med den asiatiska jätten till en av sina valfrågor. Så sent som i förra veckan kritiserade han Kinas rådande handelsöverskott som "pinsamt" och anklagade Peking för orättvisa metoder.

Kina anser å sin sida att USA bör ta itu med egna restriktioner när det gäller kinesiska investeringar.

Reser vidare

Kina har också tillbakavisat förslag om att landet bör göra mer, utöver FN-sanktionerna för att sätta press på Nordkorea. Alla har ett ansvar för att minska spänningarna, anser Peking.

Efter besöket i Kina fortsätter Trump sin rundresa i Asien med att besöka Vietnam och Filippinerna.

Fakta: Donald Trumps Asienresa

USA:s presidentpar Donald och Melania Trump är på en tolv dagar lång rundresa i Asien. Under resan besöker de Japan, Sydkorea, Kina, Vietnam och Filippinerna.

Förutom träffar med stats- och regeringschefer står möten som rör ekonomi, försvar och kultur på agendan. USA:s president ska även delta i ett möte med Stillahavs-samarbetet Apec i Vietnam samt ett toppmöte för samarbetsorganisationen Asean i Filippinerna. Resan pågår fram till den 14 november.

Källa: Vita huset

Fakta: Nya handelsavtal mellan USA och Kina

Kina har bland annat tecknat ett avtal om att köpa 300 flygplan från Boeing till ett värde av 37 miljarder dollar, chip till mobiltelefoner från Qualcomm till ett värde av 12 miljarder dollar, fordon och fordonsdelar från General Motors för 11,7 miljarder dollar och sojabönor för 1,6 miljarder dollar.

USA och Kina har också kommit överens om ett samarbete värderat till 43 miljarder dollar kring ett gasprojekt i Alaska samt kring ett skiffergasprojekt på demostadiet värderat till 83,7 miljarder dollar.

Totalt har överenskommelser värda 250 miljoner dollar, motsvarande 2100 miljarder kronor, skrivits under. Analytiker är dock tveksamma till i vilken grad det kommer att bidra till att jämna ut handelsbalansen mellan de båda länderna.

Källa: AFP och Reuters

ANNONS