Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lobbyisten Roger Stone berättar om en rysskontakt inför valet 2016. Arkivbild.

Trumps advokat: Utred ryssutredningen

Utredningen av Donald Trumps valkampanjs rysskontakter bör utredas, anser presidentens advokat Rudy Giuliani. Han vill se om den särskilde åklagaren Robert Muellers mandat kan ogiltigförklaras.

- Vi vill att Mueller-utredningen granskas på samma sätt som Trump-administrationen har granskats, säger Giuliani till CNN-programmet "State of the union".

Advokaten anser att utredningen är "oetisk" och att den tillsattes av fel skäl redan från början.

Han pekar på den tidigare FBI-chefen James Comeys anteckningar om möten med Donald Trump, som han anser ha läckts på ett olagligt sätt. Trump sparkade Comey förra året och medgav senare att han hade ryssutredningen i åtanke när han gjorde det.

Frekventa attacker

Den särskilde åklagaren Robert Mueller uppges i amerikanska medier kunna nå en slutsats i sin utredning mot slutet av sommaren. Hittills står 20 personer anklagade för brott och fyra personer samarbetar med utredarna.

Parallellt med det har attackerna mot utredningen tilltagit i styrka.

"HÄXJAKT! Det fanns ingen rysk maskopi", skriver president Trump själv på Twitter på söndagen, och påstår att myndigheterna har dubbla måttstockar när de inte utreder hans tidigare valmotståndare Hillary Clinton på samma sätt.

I fredags sade den framstående republikanen Newt Gingrich att Trump och hans allierade är "redo för krig". Samma dag sade Rudy Giuliani att han vill få det prövat om ryssutredningen kan anses vara olaglig, så att dess mandat dras tillbaka.

Stone medger möte

Samtidigt medger Roger Stone, mångårig lobbyist för det Republikanska partiet och tidigare rådgivare till Donald Trumps presidentkampanj, en rysk kontakt under valrörelsen.

I en intervju med Washington Post på söndagen berättar Stone att han i maj 2016 träffade en man med rysk accent som kallade sig Henry Greenberg – som erbjöd honom skadlig information om Hillary Clinton mot betalning. Mötet ska ha arrangerats av Michael Caputo, en av Trumpkampanjens kommunikationschefer. Stone själv säger att Greenberg ville ha motsvarande 17 miljoner kronor för uppgifterna och att han sade nej, vilket framgår av sms-konversationer som tidningen tagit del av.

Både Caputo och Stone säger sig ha fått frågor om detta i förhör inom ramen för Robert Muellers utredning. Stone säger sig dock vara övertygad om att Greenberg i själva verket arbetade för FBI för att sätta dit Donald Trump. Detta då Greenberg tidigare hävdat att han arbetat för FBI.

Elva ryssträffar

Mötet mellan Stone och Greenberg skedde under samma period som andra avslöjade möten mellan personer nära Trump och personer som arbetar i ryskt intresse – och två månader innan Wikileaks läckte mejl från Demokraternas servrar.

Roger Stone har tidigare berättat om hur han hade kontakter med Wikileaks-grundaren Julian Assange under tiden före läckan.

Allt som allt har det framkommit att elva personer som arbetat för eller i anslutning till Donald Trumps presidentkampanj har träffat ryssar under valrörelsen.