Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

För en dryg vecka sedan gjorde FBI gryningsräder mot Michael Cohens kontor, hem och hotellsvit där han tillfälligt vistades. Bild: Mary Altaffer

Trumps advokat i rätten – hotas av fängelse

Donald Trump har lagt Syrien bakom sig. Nu sluggar han i stället vilt mot den sparkade FBI-chefen James Comey och vill se honom i fängelse.
Och på måndagen förhörs Trumps advokat Michael Cohen i rätten.

Förhöret med Cohen i en domstol i New York är betydligt allvarligare för Trump än James Comeys bok där presidenten framställs som olämplig för ämbetet.

Donald Trump ringde sin långvarige advokat Michael Cohen i fredags vilket givit bränsle åt spekulationerna att Trump vill försöka förmå Cohen att inte samarbeta med utredarna i utbyte mot strafflindring.

Trump har möjligheten att benåda personer både före och efter en rättslig prövning vilket skulle kunna ske i Cohens fall.

Trumps personliga fixare

Cohen har hjälpt Trump juridiskt men även fungerat som en personlig fixare i känsliga ärenden. Det är han som sett till att porrstjärnan Stormy Daniels fått 1, 3 miljoner för att hålla tyst om en påstådd affär med Trump. Cohen har också funnits med när en playboymodell ersatts för att hålla tyst om sin relation till Trump och fungerat som mellanhand när en dörrvakt fick 300 000 kronor av medieföretaget som äger skvallertidningen National Enquirer för att berätta en historia om Trump som sedan aldrig publicerades.

Det allvarliga för både Cohen och Donald Trump är att FBI utan förvarning för en dryg vecka sedan gjorde gryningsräder mot Cohens kontor, hem och hotellsvit där han tillfälligt vistades.

Alla dokument togs med liksom datorer, telefoner och inspelningar som han gjort med klienter under lång tid.

Den biträdande justitieministern Rod Rosenstein förde över ärendet om Cohen till rätten i New York när misstankarna om Cohen inblandning i penningutbetalningarna blev kända. De hänger ihop med Robert Muellers Rysslandsutredning av skälet att transaktionerna skedde i samband med presidentvalet vilket kan vara ett brott mot finansieringsreglerna i samband med val.

Resultatet kommer därför med all sannolikhet senare att hamna i Mullers utredning.

Utreds för penningtvätt

Men Cohen utreds också för penningtvätt och skattebrott och bevismaterialet finns i det omfattande material som FBI säkrat.

Vilka dokument som finns om Trump är oklart men Cohen antas ha mycket bevarat liksom inspelade samtal.

Donald Trump har tidvis varit Cohens ende uppdragsgivare och ägnat tid åt alla möjliga större och mindre ärenden som rört familjemedlemmarna. Trump har prisat Cohen och sagt att han är en stor man som klarar av det mesta.

Trumps skakad av utredningen

Det är tydligt att Trump skakas av att Cohens dokument hamnat hos FBI och han har kallat det en historisk skandal och anklagat FBI för att ha överskridit sina befogenheter.

Att Stormy Daniels möjligen uppträder i rätten i dag och berättar sin historia förvärrar situationen för Trump. Cohen har erkänt att han betalat porrstjärnan men sagt att han gjort det med egna pengar sedan han tagit lån på sitt hus och att Trump inte varit inblandad. Trump förnekar affären med Stormy Daniels och även med Playboymodellen. Båda representeras av samma advokat som har gjort upp affärerna med Cohen.

Att Michael Cohen hotas av fängelse är uppenbart men frågan är om hans affärer kan knytas ihop med Trump.

Donald Trump har de senaste veckorna i tweets och uttalanden hotat att avskeda den vice justitieministern Rod Rosenstein som utsett Rysslandsutredaren Robert Mueller. Om Trump avskedar Rosenstein skulle han kunna utse en ny vice justitieminister som i sin tur kan avskeda Mueller.

Presidenten har inte möjligheten att sparka Mueller, det är vice justitieministerns mandat. Anledningen till att justitieminister Jeff Sessions inte agerar i det här fallet är att han anfört jäv eftersom han också kan bli föremål för utredning.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.