Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Ty Cobb som har representerat Trump i utredningen om rysskontakter lämnar uppdraget för att gå i pension, meddelar Vita huset. Arkivbild.

Trumpförhör i ryssutredningen rycker närmare

Trycket växer från Rysslandsutredaren Robert Mueller att få förhöra USA:s president Donald Trump. Om det ska ske så blir det begränsat i både tid och innehåll, hävdar Trumps advokat Rudy Giuliani. Trump sägs samtidigt ha värvat advokaten som företrädde Bill Clinton inför riksrätt.

"Emmet Flood ansluter sig till Vita husets stab för att representera presidenten och administrationen mot den ryska häxjakten", säger Vita husets talesperson Sarah Sanders enligt NBC News.

Tidigare bekräftade hon att Ty Cobb, som representerat Trump i utredningen om rysskontakter i valrörelsen 2016, lämnar sitt jobb och pensionerar sig i slutet av maj.

Stjärnadvokaten Emmet Flood företrädde dåvarande presidenten Bill Clinton när han ställdes inför riksrätt 1998 och arbetade även i Vita huset under George W Bush. Flood väntas inta en tuffare hållning mot Mueller än Cobb, som har manat Trump till samarbete.

Kan tvinga Trump

Rockaden i Trumps advokatgrupp är en av flera på kort tid, när presidenten rustar för sammandrabbning med den särskilde åklagaren Mueller. Denne tog under ett möte i mars upp möjligheten att via ett domstolsbeslut få Trump att medverka i utredningen som granskar Rysslands inblandning i presidentvalet 2016. Det uppger Trumps tidigare personlige advokat John Dowd för Reuters.

Dowd lämnade sitt jobb i slutet av mars och Trump rekryterade för ett par veckor sedan den före detta New York-borgmästaren Rudy Giuliani som försöker nå en uppgörelse med Mueller om förutsättningarna för att presidenten ska låta sig frågas ut.

"Max två-tre timmar"

Till tidningen Washington Post säger Giuliani att ett eventuellt förhör blir begränsat.

"En del människor har talat om möjligheten av en tolv timmar lång intervju, Om det blir så kommer det inte att ske. Jag säger er att det blir max två till tre timmar kring en begränsad mängd frågor", säger Giuliani enligt ett Twitterinlägg som en reporter på Washington Post publicerat.

Muellerutredarna ska ha lämnat en lång lista på frågor som de vill att Trump ska svara på. Det gäller bland annat vad presidenten visste om kontakter mellan hans kampanjorganisation och Ryssland under valrörelsen 2016.