Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Trumpanhängare vill visa sitt stöd

Trumpmotståndare har samlats i protester över hela USA ända sedan valet i november. Nu kraftsamlar anhängare till Donald Trump för att visa sitt stöd för den republikanske presidenten.

Politiska möten till stöd för Trump hålls i stora delar av landet på måndagen och ytterligare möten planeras till helgen. Flera av arrangörerna kommer från den konservativa antietablissemangsrörelsen Tea party, som har fått ett allt starkare inflytande i Republikanska partiet sedan 2009.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

En grupp som kallar sig Main Street Patriots har hjälpt till att arrangera möten i åtminstone 33 av USA:s 50 delstater den här veckan, under parollen "Spirit of America".

Ingen Trump

"Arbetarväljare hjälpte till att föra fram president Trump till seger och de här mötena kommer att hjälpa dessa bortglömda röster att bli hörda", skriver arrangörerna på gruppens webbplats.

Såvitt är känt kommer presidenten inte själv att närvara vid något av stödmötena.

Deltagarantalet vid Donald Trumps presidentinstallation i januari bleknade när miljontals människor samlades i USA, och över hela världen, för "Women's march" – en manifestation för kvinnors rättigheter men framför allt en protest mot den nyinsvurne presidenten och hans kvinnosyn.

Mindre möten

Protester mot Donald Trump och hans politik – framför allt migrationspolitiken och det kontroversiella inresestoppet – har avlöst varandra medan anhängare till presidenten har hållit en betydligt lägre profil sedan valet i november.

Veckans stödmanifestationer tros inte, ens bland arrangörerna, dra i närheten så många människor.

- Jag tror inte att vi får se de här stora, gigantiska, hundratusentals personer som vid Women's march. Jag tror att mötena blir mindre, patriotiska, fredliga, sådana saker, säger Rob Maness som hjälper till att arrangera ett möte i New Orleans.