Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Porrproducenten Stephanie Clifford, även känd som Stormy Daniels. Arkivbild.

Trump vill lämna Stormy Daniels-tvist

USA:s president Donald Trump försöker av allt att döma lägga den skandalomsusade juridiska tvisten med porrproducenten Stephanie Clifford, även känd som Stormy Daniels, bakom sig.

I en domstolsinlaga som lämnats in i helgen heter det att Trump inte kommer att bestrida Cliffords påstående att uppgörelsen – enligt vilken hon fick pengar för att hålla tyst om en påstådd affär med Trump – inte är giltig, rapporterar nyhetskanalen CNN.

Presidenten kommer inte heller att opponera sig emot att avtalet, om det inte anses vara ogiltigt, ska hävas, enligt Trumps advokat Charles Harder. I skrivningen uppmanar Harder Cliffords att omedelbart avfärda Trump från den stämning hon lämnade in tidigare i år.

Cohen erkände

I januari blev det känt att Trumps dåvarande advokat Michael Cohen bara veckor före presidentvalet 2016 lät betala ut 130 000 dollar till Clifford för att hon inte skulle berätta om ett sexuellt möte med Trump 2006, enligt uppgifter som först publicerades i The Wall Street Journal.

Senare under våren stämde Clifford Trump för ogiltigt avtal, bland annat eftersom han själv aldrig undertecknade överenskommelsen. Parallellt anfördes att utbetalningen kunde vara ett brott mot USA:s strikta kampanjfinansieringslagar.

För ett par veckor sedan erkände sig Michael Cohen skyldig till kampanjfinansieringsbrott med anledning av utbetalningen. Inför domstol pekade han ut presidenten som den som instruerat honom att göra utbetalningen – vilket skulle innebära att Trump är medskyldig. Trump försökte dock slå ifrån sig anklagelserna och sade till nyhetskanalen Fox News att han inte fick kännedom om betalningarna förrän efter att Cohen gjort dem.

- De kom inte från kampanjen, de kom från mig, sade presidenten.

Desperat "fifflare"

I en separat domstolsinlaga i fredags gick Michael Cohen med på att häva det ursprungliga avtalet från 2016 och krävde de 130 000 dollarna tillbaka. Cliffords advokat Michael Avenatti avfärdar kraven och kallar Cohen och Trump för "desperata" och "fifflare".