Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Trump vill döma terroristen till döden

Det var under Halloween, den stora amerikanska högtiden, den 31 oktober som en 29-årig man körde upp på en cykelbana och dödade åtta personer och skadade minst elva.

Texten börjar under tv-inslaget

 

Mannen har enligt Reuters sagt till utredarna att han ville döda så många människor som möjligt och att han tänkt fortsätta sin färd till Brooklyn Bridge. Där skulle han köra på fler människor. Han har också sagt att han valde högtiden Halloween för sin attack eftersom det skulle vara många människor ute på gatorna.

LÄS MER: Minst åtta döda efter attack i New York

LÄS MER: Trump vill ändra visumregler efter dåd

Den misstänkte gärningsmannen uppger att han hade planerat en attack i ett år och att han inspirerats av IS-videor han tittat på i mobiltelefonen. Enligt Vita huset klassas Saipov som en "fientlig stridande" (enemy combatant). Det kan innebära att han ställs inför militärdomstol, utan vissa av de rättigheter som en brottsmisstänkt har i civil domstol.

LÄS MER: Starkt stöd för extremism i Uzbekistan

LÄS MER – ANALYS: Omöjligt att stänga ute alla
 

Trump twittrar

USA:s president Donald Trump sa under onsdagen att attentatsmannen är ett "djur" och att han mycket väl skulle kunna tänka sig att skicka gärningsmannen till fånglägret vid Guantanamobasen på Kuba.

Under kvällen amerikans tid (tidig morgon svensk) twittrade Trump återigen om den misstänkte terroristen.

"NYC-terroristen var glad när han bad om att få hänga IS-flaggan i sitt sjukhusrum. Han dödade 8 personer, skadade 12. HAN BORDE DÖMAS TILL DÖDEN!", skriver Donald Trump i tweeten.

 

Närvarar i Domstolen

Attentatsmannen, som blev skjuten av polisen i samband med gripandet, anklagas nu officiellt för att ha orsakat åtta människors död, för att ha agerat utan hänsyn till människors säkerhet och för att ha stöttat terrororganisationen IS.

Vid onsdagens domstolsförhandling anlände mannen iförd fotbojor och i rullstol.
 

Trump kritiseras

Efter masskjutningen i Las Vegas tidigare under hösten, sa Vita Huset att fokus bör ligga på offren innan politik och tuffare vapenlagar diskuteras. Nu menar presidentens motståndare att Trump för hans egen vinning och använder attentatet som politiskt slagträ.

Efter dådet har Donald Trump twittrat att han beordrat ännu hårdare kontroll av vilka människor som får komma in i USA. Han har även gått till personangrepp mot senatorn Chuck Schumer, demokrat, som han håller personligt ansvarig för det visumlotteri som gjorde det möjligt för den misstänkte terroristen att komma in i landet. Att Schumer ville skrota systemet 2013 men stoppades av den republikanska senaten har presidenten inte tagit hänsyn till.   

Chuck Schumer skickade under onsdagen en känga till Donald Trump på Twitter.

”Jag antar att det inte är för tidigt att politisera en tragedi”.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.