FOTO: AP
FOTO: AP

Trump vill ändra visumregler efter dåd

Åtta personer dödades och minst elva skadades vid terrordådet i New York. USA:s president Donald Trump säger att terroristen kom till USA till följd av ett visumlotteri, ett regelverk han vill ändra på.

ANNONS
|

Trasiga cyklar låg i solskenet längs med cykelbanan som löper längs med Hudsonfloden på Manhattan i New York. Tom Kendrick såg tre personer ligga livlösa på marken när han kom joggande strax efter att pickupen vid 15-tiden lokal tid plöjt fram i vad som utreds som ett terrordåd.

– Jag tog mig fram till dem för att se om jag kunde hjälpa till, men de behövde ingen hjälp, de verkade vara döda. De var blodiga och medvetslösa, med kroppsdelar som bara hängde. Det var hemskt. Det var kusligt. Det var surrealistiskt, berättar han för The New York Times.

Sköts i buken

Enligt polisen i New York körde föraren många kvarter längs cykelbanan innan han krockade med en skolbuss, då bland annat två barn skadades. Mannen sköts sedan i buken av polisen och fördes till sjukhus, där han opererades akut. Mannens tillstånd är nu kritiskt, enligt AP.

ANNONS

Enligt källor till CNN och The New York Times har gärningsmannen skrivit att dådet utförts i terrorgruppen IS namn. Gärningsmannen ska ha ropat "Allahu akbar" (Gud är större) när han lämnade skåpbilen, enligt amerikanska medier.

USA:s federala polis FBI hjälper New York-polisen i utredningen.

Den misstänkte gärningsmannen är 29 år och kommer från Uzbekistan. Han kom till USA på laglig väg 2010, och har bland annat arbetat som chaufför. Uzbekiske presidenten Sjavkat Mirzijajev säger att landet är berett att använda alla resurser för att hjälpa till i utredningen av terrordådet, enligt AFP.

Trump twittrar

Efter dådet har president Donald Trump twittrat att han beordrat ännu hårdare kontroll av vilka människor som får komma in i USA. Enligt Trump har den misstänkte kommit till USA via ett visumlotteri som ska främja mångfald. Trump ser programmet som ett av demokraternas påhitt, och vill ha en meritbaserad variant.

Ingen grupp har officiellt pekats ut av myndigheterna som ansvarig för dådet. Trump skriver att det är ett terrordåd och att gärningsmannen verkar ha varit en sjuk person.

Han fortsätter: "Vi får inte tillåta IS att komma tillbaka till, eller ta sig in i, vårt land efter att ha besegrat dem i Mellanöstern och på andra håll. Nog!"

ANNONS

Löfven liknar dådet vid Drottninggatan-attacken

Sveriges statsminister Stefan Löfven liknar dådet vid terrorattacken på Drottninggatan i Stockholm i april i år.

– Återigen är vi ju både förfärade och förvånade över den ondska, hur en människa kan ta ett fordon och använda för att döda oskyldiga medmänniskor är ju naturligtvis fullständigt ofattbart, säger han vid en gemensam presskonferens med sina nordiska kollegor i Helsingfors.

– Inte desto mindre så händer det och en regerings primära uppgift är att skydda sin befolkning från den här typen av händelser, så att här har vi naturligtvis ytterligare slutsatser att dra om hur vi inrikespolitiskt men också bilateralt och multilateralt ska göra allt för att stärka vår möjlighet att förhindra detta, tillägger han.

ANNONS