USA behöver Saudiarabien, framhåller president Donald Trump. Här tillsammans med den saudiske kung Salman. Arkivbild från Trumps besök i Saudiarabien i maj 2017.
USA behöver Saudiarabien, framhåller president Donald Trump. Här tillsammans med den saudiske kung Salman. Arkivbild från Trumps besök i Saudiarabien i maj 2017.

Trump: Vi behöver Saudiarabien

USA behöver Saudiarabien, säger USA:s president Donald Trump, som har bett Turkiet om bevis för mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi.

ANNONS
|

Trump har talat i telefon med den saudiske kungen och kronprinsen, utrikesminister Mike Pompeo har flugit mellan Riyad och Ankara och amerikanska senatorer skräder inte med orden när de anklagar den saudiska regimen för det förmodade journalistmordet, som enligt turkiska uppgifter begicks inne på det saudiska konsulatet i Istanbul.

Men presidenten tar ett kliv tillbaka.

Svar senare i veckan

På onsdagen fick Trump frågan om hans avvaktande inställning kan ses som ett sätt att mörklägga vad som hände.

- Nej, inte alls, jag vill bara få reda på vad som händer, säger Trump vid en pressträff i Vita huset.

ANNONS

- Jag mörklägger inte alls.

Han fick också frågan om USA har bett Turkiet om att få ta del av de ljudinspelnings- och filmbevis som landets myndigheter säger sig ha för att mordet ägde rum på konsulatet.

- Vi har bett om det, om det existerar... Jag är inte säker än på att det existerar. Antagligen, möjligen.

Utrikesminister Pompeo kommer att återvända till Washington och vi får "förmodligen" veta mer om vad som har hänt "innan veckans slut", enligt Trump.

"Nu börjas det igen"

I en intervju med Fox Business tillfrågades Donald Trump om hur USA skulle straffa Saudiarabien om morduppgifterna visar sig stämma. Presidenten säger sig hoppas på att det inte kommer dit.

- Du vet, vi behöver Saudiarabien när det gäller vår kamp mot terrorismen, allt som händer i Iran och på andra platser.

ANNONS

Han vill inte bryta banden med Saudiarabien, som funnits sedan revolutionen i Iran 1979.

- Jag vill inte göra det och de har uppriktigt sagt en enorm beställning, på 110 miljarder dollar, svarar Trump, som syftar till ett avtal om ett framtida vapenköp.

I en intervju med nyhetsbyrån AP i tisdags liknade presidenten mordanklagelserna vid de övergreppsanklagelser som riktades mot Brett Kavanaugh, när denne nominerades till USA:s högsta domstol:

- Nu börjas det igen med, ni vet, "du är skyldig tills motsatsen har bevisats", sade han då.

Tar ton i rubriker

Tidningen Washington Post , som Jamal Khashoggi skrev kolumner för, anklagar USA:s president för att iscensätta en "diplomatisk mörkläggningsinsats" å Riyads vägnar.

I en artikel på ledarplats, med rubriken "Varför städar Trump-administrationen upp Saudiarabiens röra?" kräver tidningen en oberoende utredning av vad som hände när Jamal Khashoggi försvann.

"Den bästa metaforen för herr Pompeos diplomati tycks vara det som reportrar fick bevittna utanför det saudiska konsulatet i Istanbul, där Jamal Khashoggi senast sågs den 2 oktober: en grupp städare som anländer med hinkar, moppar och rengöringsvätskor", lyder en passage.

ANNONS
TT-AFP-Reuters

ANNONS