Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/4

Trump: Vi behöver mer kärnvapen

Donald Trump vill utöka USA:s kärnvapenarsenal, säger han i en exklusiv intervju till Reuters.

President Donald Trump vill utöka USA:s kärnvapenarsenal för att försäkra sig om att den är världsledande. Landets kapacitet har i det avseendet hamnat på efterkälken, säger Trump i en intervju med nyhetsbyrån Reuters. Han vill att den ska vara "top of the pack" - alltså herre på täppan.

Redan innan Trump svors in som president utryckte han sig på twitter att det amerikanska kärnvapenprogrammet hade hamnat efter.

- Vi är gamla, vi är trötta, vi är urlakade när det kommer till kärnvapen. En väldigt dålig sak, sade han redan under sin presidentkampanj.

I ett begränsingsavtal vid namn New START, som gäller länderna USA och Ryssland, måste de båda parterna begränsa sitt kärnvapenarsenal till lika nivår. Detta ska ske innan den 5:e februari 2018 och sedan hållas i 7 år efter det att begränsningsavtalet sattes i kraft - vilket det gjorde 2011.

I intervjun med Reuters kommenterade Trump begränsningsavtalet:

- Ännu en dålig deal som detta landet har gjort.

Läs mer: Trumps utspel: "Stärk kärnvapenkapaciteten"

Trump påtalar i intervjun också att Ryssland utvecklat en kryssningsrobot i strid med ett nedrustningsavtal – ett faktum som Trump har för avsikt att ta upp med sin ryske kollega Vladimir Putin när de möts.

 

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.