Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Foto: Scanpix

Trump vek sig för CIA i sista stund

Stopp i sista stund. De viktigaste dokumenten om Kennedymordet förblir hemligstämplade. Donald Trump vek sig för CIA:s och FBI:s krav på att inte offentliggöra. Och spekulationerna fortsätter.

Kongressen beslutade 1992 att allt material om Kennedymordet skulle finnas tillgängligt om 25 år. Endast presidenten skulle kunna sätta stopp. Men när det datumet nu inföll undanhölls ändå över 200 dokument som anses särskilt känsliga.

De drygt 3 000 handlingar som blev offentliga är, enligt experter som börjat gå igenom materialet, i oordning och det kommer att ta tid att i detalj värdera nyhetsvärdet i innehållet.
En hel del är handskrivet och svårt att tyda. Men en första översikt visar att här finns uppgifter om att någon varnade för att den påstådde mördaren Lee Harvey Oswald skulle skjutas ihjäl vid en förflyttning mellan två fängelser. Inga försiktighetsåtgärder vidtogs uppenbarligen och nattklubbsägaren Jack Ruby kunde skjuta Oswald innan de ordentliga förhören hunnit inledas.

Skvaller

I materialet finns också skvaller om skådespelerskan Marilyn Monroe som både John F Kennedy och hans bror Robert påstås ha haft förhållanden med.
Men det viktigaste blev ändå till sist hemligstämplat. Eftersom underrättelsetjänsten CIA och den federala polisen FBI begärt att detta inte skall komma ut är den kvalificerade gissningen att det handlar om uppgifter som skulle kunna skada USA:s underrättelseverksamhet.

CIA och FBI har sedan mordet den 22 augusti 1963 anklagats för att ha tagit för lätt på hoten mot presidenten. Bevakningen var dålig och Kennedy åkte i en öppen bil.
Stämningen i Dallas i Texas – där Kennedy mördades – har beskrivits som fientlig från grupper som var hatiska mot Kennedy sedan den misslyckade Grisbuktsinvasionen på Kuba då avsikten var att avsätta Fidel Castro.

CIA under kalla kriget

FBI:s chef  J Edgar Hoover samlade dessutom på sig komprometterande material om John F Kennedy (hit hör Marilyn Monroe) och var i öppen konflikt med Robert Kennedy som var justitieminister. Robert Kennedy - som mördades 1968 när han var presidentkandidat – hade tagit upp kampen mot den organiserade brottsligheten och maffian som avskydde bröderna Kennedy av det skälet, men också för att maffians möjligheter att agera fritt på Kuba upphört efter revolutionen och för att Kennedy inte lyckats avsätta Castro.

I det undanhållna materialet antas finnas uppgifter om hur CIA agerade under det kalla kriget och namn på personer som spelat viktiga roller under den här tiden. Den spionverksamhet som byggdes upp då kan fortfarande ha betydelse för CIA:s arbete.
Historiker, som gått igenom det material som tidigare släppts under åren, tror inte att det finns mycket som kan sprida nytt ljus över mordet. Men det hindrar inte att konspirationsteorierna fått ny näring. Trump kan fatta ett nytt beslut inom det närmaste året om det visar sig att CIA:s och FBI:s invändningar inte är tillräckligt tunga.

Spekulationerna skulle upphöra

Warrenkommissionen – som tillsattes av president Lyndon Johnson som efterträdde Kennedy – har slagit fast att Lee Harvey Oswald var den ensamme mördaren och inte en del av en större sammansvärjning. Därmed satte det officiella USA punkt för utredningen av Kennedys död.

Men de misstänksamma kritikerna av kommissionens slutsatser har hela tiden invänt att Johnson – som kom från Texas – inte varnade Kennedy från att resa till Dallas trots att han kände till den fientliga stämningen. Resan till Texas var inledningen på valkampanjen för att vinna återvalet ett år senare 1964.

Kongressens tanke 1992 var att spekulationerna skulle upphöra med upphävandet av hemligstämpeln 2017. Men Donald Trumps beslut har spätt på misstänksamheten och spekulationerna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.