Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

President Donald Trump, på bilden tillsammans med FBI-chefen Christopher Wray, tänker släppa en hemlig promemoria som påstås bevisa att FBI och justitiedepartementet varit partiska.

Trump väntas släppa omstritt dokument om FBI

Vita huset aviserar att Trump kommer att släppa ett hemligstämplat dokument, som enligt FBI och Demokraterna manipulerats för att underminera Rysslandutredningen. Från flera håll varnas det för att dokumentet innehåller känslig underrättelseinformation.

Promemorian, som tagits fram av representanthusets underrättelseutskott, har blivit en infekterad affär redan innan innehållet blivit känt. Såväl FBI som vice justitieministern Rod Rosenstein, högste ansvarige för Rysslandsutredningen, har varnat för att offentliggöra den eftersom den innehåller känslig underrättelseinformation.

Risk FBI-chefen avgår

Även Republikanerna är splittrade i frågan, och höga tjänstemän i Vita huset är oroade över att FBI-chefen Christopher Wray kommer att avgå om promemorian släpps, rapporterar CNN. Wray är beredd att motbevisa innehållet i den, meddelar FBI.

President Donald Trump har läst promemorian, och har bestämt sig för att släppa den före helgen, berättar en källa i Vita huset för nyhetsbyrån AFP.

Det fyrsidiga dokumentet påstås visa att FBI och justitiedepartementet har agerat partiskt genom att överskrida sina befogenheter, och otillbörligt ha övervakat Trumps valkampanj.

"Ändrats i efterhand"

Demokraterna befarar dessutom att uppgifter i promemorian manipulerats i efterhand, enligt BBC.

Adam Schiff, demokrat i representanthusets underrättelseutskott, hävdar att den fyrsidiga promemorian ändrats av Republikanerna sedan man röstat om att offentliggöra den. FBI befarar att fakta ändrats så att dokumentet helt tappar sin trovärdighet.

- Det här handlar inte om fakta... det handlar om en historia för att underminera FBI, justitiedepartementet och i sista hand Bob Mueller (den särskilde åklagare som leder den så kallade ryssutredningen), säger Schiff.

Republikanen Devin Nunes, ordföranden i representanthusets underrättelseutskott som skrivit ihop dokumentet, meddelar via sin talesperson att de ändringar som gjorts är av "smärre karaktär", bland annat "grammatiskt fix".

Kräver Nunes avgång

Demokraternas gruppledare i representanthuset, Nancy Pelosi, kräver i ett brev till representanthusets talman, republikanen Paul Ryan, att Nunes avgår, rapporterar Reuters.

"Vi har fått kännedom om att kongressledamot Nunes avsiktligt och handgripligt ändrat innehållet i promemorian efter det att Republikanerna röstat om den", skriver Pelosi och fortsätter: "Det är inte bara farligt, det är olagligt, och bryter mot representanthusets regler".

Också senatens minoritetsledare Charles Schumer kräver Nunes omedelbara avgång.

Enligt den republikanske talmannen Paul Ryan är promemorian ingen anklagelse mot FBI eller justitiedepartementet, utan ett legitimt sätt att kasta ljus över om FBI handlat korrekt.