Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Donald Trump uppges skriva under kongressens budgetkompromiss.

Trump väljer nödläge för murbygge

Donald Trump kommer att skriva under kongressens budgetkompromiss. Men för att få pengar till sina murplaner kommer presidenten också att utlysa ett nationellt nödläge.

- President Trump kommer att skriva under budgetförslaget och han kommer också som han tidigare aviserat vidta andra exekutiva åtgärder, inklusive ett nationellt nödläge, för att säkerställa att vi stoppar den nationella säkerhets- och humanitära krisen vid gränsen, säger Vita husets presstalesperson Sarah Sanders enligt Reuters.

Det långdragna budgetbråket har hängt på presidentens krav på drygt fem miljarder dollar till bygget av en barriär längs USA:s gräns mot Mexiko. I kongressens kompromiss finns ett väsentligt lägre anslag till gränssäkerheten.

Hänvisar till gränsen

Därför vänder sig Trump till sin plan B, som han tidigare antytt att han kan komma att använda, där han utlyser ett nationellt nödläge med hänvisning till situationen vid USA:s gräns mot Mexiko.

Ett nationellt nödläge innebär bland annat att presidenten får befogenheter att omfördela soldater och militära budgetpengar.

De två senaste presidenterna Barack Obama och George W Bush utfärdade också nationella nödlägen för att omfördela resurser. Men då handlade det i Bushs fall om 11 september-attackerna i New York och i Barack Obamas fall om svininfluensan.

Men kongressen har möjlighet att ifrågasätta ett sådant beslut, vilket innebär att en juridisk följetong lär vara att vänta. Toppdemokraten Nancy Pelosi, talman i representanthuset, kritiserar Trumps agerande och beskriver det som att han försöker ta en omväg runt kongressen.

- Det är ingen nödsituation det som händer vid gränsen, säger hon enligt AFP.

Stoppats tidigare

1952, under brinnande Koreakrig, försökte president Harry Truman utlysa ett nationellt nödläge för att expropriera amerikanska stålföretag för att säkerställa produktionen när stålarbetarna hotade med strejk. Då satte Högsta domstolen stopp.

Amerikansk lagstiftning gör det också svårt för regeringen att omfördela militära pengar till det som anses vara civila ändamål. Sist men inte minst lär staten hamna i juridiskt klammer med landägare i gränsområdet.

Det budgetförslag som kongressen har tagit fram inför fredagens deadline säkrar finansieringen för ett antal amerikanska myndigheter, däribland departementet för inrikes säkerhet.

Förslaget väntas passera kongressen under torsdagen, skriver Reuters, varpå det landar på Donald Trumps skrivbord.