Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Paul Manafort vid rätten tidigare i sommar. Arkivbild.

Trump: Utan mig kollapsar ekonomin

Donald Trump går till ny attack mot det amerikanska rättsväsendet och höjer ett varningens finger för eventuella försök att få honom avsatt:

- Jag tror att alla skulle bli väldigt fattiga, säger Trump i en intervju med programmet "Fox and Friends" i Fox News, om tanken på ett riksrättsåtal.

Presidentens svar följer de senaste dagarnas juridiska kaos där hans ex-advokat Michael Cohen pekat ut honom som medskyldig till kampanjfinansieringsbrott och där hans tidigare kampanjchef Paul Manafort dömts för ekonomisk brottslighet.

Kritiserar Sessions

Donald Trump ifrågasätter justitieministern Jeff Sessions för att han inte "tagit kontroll" över justitiedepartementet och frågar sig "vad för slags man" han är. Departementet och underrättelsetjänsten FBI har behandlat Trump och hans anhängare orättvist, säger presidenten, utan att leda det i bevis.

Samtidigt säger Donald Trump att han inte kommer att lägga sig i myndighetsarbetet – "det kanske är bäst så".

- Jag förstår inte hur man kan ställa någon som har gjort ett så bra jobb inför riksrätt, säger han.

Jeff Sessions ger svar på tal i ett uttalande där han säger att rättsväsendet inte kommer att rubbas av politiska påtryckningar under hans ledning.

Michael Cohen erkände sig i veckan skyldig till att bland annat ha betalat ut otillåtna kampanjbidrag. Under ed berättade han att, utan att direkt nämna presidentens namn, att det var Donald Trump som instruerat honom att göra utbetalningen till två kvinnor för att de skulle hålla tyst om sina påstådda relationer med Trump.

Inga formella anklagelser har riktats mot presidenten.

Nya påståenden

Cohens sensationella erkännande kom efter en uppgörelse med åklagarna. I en första mottattack på Twitter anklagade Trump sin forne förtrogne för att helt enkelt hitta på.

I intervjun med Fox News säger presidenten att det som Cohen har erkänt inte är en stor sak. Men att vända sig emot någon, såsom Cohen har gjort, "borde nästan vara olagligt", anser Trump.

Donald Trump har tidigare, angående en av utbetalningarna, sagt att han överhuvudtaget inte känt till att den gjorts. Nu påstår han att han fick kännedom om betalningarna först efter att Cohen gjort dem. Presidenten hävdar att pengarna kom från honom själv och att betalningarna inte alls strider mot kampanjlagstiftningen – vilket åklagarsidan och Cohen är överens om att det är.

David Pecker, vd för mediekoncernen American Media som bland annat ger ut tabloidtidningen National Enquirer, har dragits in i rättsfallet. Enligt Wall Street Journal och Vanity Fair har Pecker fått federal immunitet, i utbyte mot vittnesmål om hur mycket vetskap Donald Trump hade om Michael Cohens betalningar.

Pecker uppges ha haft en vänskaplig relation med presidenten.

Respekterar Manafort

Presidenten säger också att han kan överväga att benåda Paul Manafort, som i tisdags dömdes för åtta fall av bank- och skattebedrägeri.

- En av anledningarna till att jag respekterar Paul Manafort så mycket är att han gick igenom den där rättegången, säger Trump, som tidigare har skrivit på Twitter att Manafort är "en modig man" och att han "tycker väldigt synd om Paul Manafort och hans underbara familj".

- Jag tror att han tycker synd om Manafort. De var vänner, säger reportern Ainsley Earhardt, som gjorde utfrågningen.

Manafort stod åtalad för totalt 18 punkter. Han hade dömts i samtliga fall om det inte vore för att en av de tolv i juryn satte sig på tvären, enligt jurymedlemmen Paula Duncan. Den avvikande medlemmen hänvisade till att hon inte var övertygad om att Manaforts skuld var ställd bortom rimligt tvivel.