Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/6

Trump: USA lämnar Parisavtalet

Under torsdagskvällen har Donald Trump lämnat ett officiellt besked om att USA lämnar Parisavtalet, trots ett brev från de nordiska statministrarna, med en vädjan om att tänka om i avtalet. - För att uppfylla min plikt att skydda USA:s medborgare kommer USA att lämna Parisvtalet, bekräftar Donald Trump under sitt tal under torsdagskvällen.

 

Donald Trump uppger att USA lämnar Parisavtalet.

Enligt Reuters anser Trump att avtalet blir för dyrt för USA och han ska också söka upprätta ett annat avtal.

- För att uppfylla min plikt att skydda USA:s medborgare kommer USA att lämna Parisvtalet, bekräftar Donald Trump under sitt tal under torsdagskvällen och fortsätter:

- Vi drar oss ur, men ska förhandla för at se om vi kan få ett avtal som är rättvist.

Han säger att Vita huset ska förhandla för att få ett nytt avtal, men att det inte är hela världen om det inte går.

Fick brev av nordiska ministrar

"Vi uppmanar dig starkt att visa globalt ledarskap – och att fatta rätt beslut".

Så skrev statsministrarna i Sverige, Danmark, Finland, Norge och Island i ett gemensamt brev till president Donald Trump på torsdagskvällen, om beslutet att USA ska stanna kvar eller dra sig ur klimatavtalet från Paris.

"I Paris, i december 2015, gjorde världens ledare ett åtagande. För våra barn. För världen." fortsätter statsministrarna och tillägger att effekterna av den globala uppvärmningen redan är synliga på alla delar av vår planet.

"Det är av avgörande betydelse att alla parter följer Parisavtalet", skrev de bland annat i sitt brev till presidenten.

 

Redan under onsdagen kom uppgifter från insatta källor till flera medier om att Trump beslutat att hoppa av klimatavtalet, vilket är ett stort kliv från föregångaren Barack Obamas klimatpolitik. 

Parisavtalet skrevs under 2016 av ledare från länder över hela världen. Syftet med Parisavtalet är att begränsa och motverka klimatförändringarna som människan gjort sig skyldig till.

"Allvarliga uppgifter"

Centerpartiets partiledare Annie Lööf uppgav i ett uttalande under onsdagen att beslutet är allvarligt.

- Det här är ytterst allvarliga uppgifter för såväl planeten som för det globala miljö- och klimatarbetet, sa Centerpartiets partiledare Annie Lööf och fortsatte:

- Europas roll blir nu än viktigare i processen att upprätthålla en fortsatt hög ambitionsnivå i arbetet med att minska utsläppen och hålla nere uppvärmningen. Den svenska regeringen har nu ett ansvar för att Sverige även fortsättningsvis spelar en viktig roll i det arbetet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.