Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

I en tweet meddelar president Donald Trump att han upplöser sina näringsråd. Detta sedan en rad höjdare redan hoppat av som rådgivare. Arkivbild: TT  

Trump upplöser näringslivsråd efter VD-avhopp

Flera höjdare har lämnat den amerikanske presidenten Donald Trumps grupp av rådgivare från näringslivet, och avhoppen fortsätter. Nu meddelar den amerikanske presidenten att han upplöser rådet.

 

Trump offentliggjorde sitt beslut på Twitter. Han uppgav att han hellre upplöser råden än att sätta affärsmännen under press, och tackar alla.

Då hade just vd:n för livsmedelsföretaget Campbell, Denise Morrison, hoppat av. Detta i sin tur kort efter att även bolaget 3M:s vd, svensken Inge Thulin, hoppat av.

Även den svenske företagsledaren Inge Thulin och en rad andra företagsledare hoppade av president Donald Trumps grupp av rådgivare från näringslivet. Kort därpå lade Trump ner sina två näringslivsråd.

Thulin är vd på företaget 3M, mest känt för sina post it-lappar och sin Scotch-tejp och var den sjunde företagsledaren som hoppade av.

Enligt ett tweet från 3M säger Thulin i ett uttalande bland annat att "Hållbarhet, mångfald och inkludering är mina personliga värderingar och också grundläggande för 3M-visionen. De senaste månaderna har gett mig möjlighet att reflektera över mitt engagemang för dessa värderingar."

Richard Trumka, ordförande för USA:s tyngsta fackförbund AFL-CIO, gjorde samma sak och twittrar ut sin motivering:

"Jag kan inte sitta i ett råd för en president som tolererar hyckleri och inhemsk terrorism; jag avgår med omedelbar verkar", skriver han sedan Trump på en pressträff sagt att "flera sidor" gjort sig skyldiga till våld i Charlottesville i helgen.

Flera tunga namn

Även Scott Paul, ordförande för handelsorganisationen Alliance for American Manufacturing twittrar att han kommer att lämna rådet, "för att det är det rätta för mig att göra".

Tidigare har tunga namn som läkemedelstillverkaren Mercks vd Kenneth Frazier och IT-jätten Intels vd Brian Krzanich hoppat av sedan Trump inte tillräckligt fördömt högerextremisterna vid demonstrationen i Charlottesville där en person dödades och flera skadades.

Flera stannar

Trump hade före beslutet att upplösa råden svarat på avhoppen på Twitter: "För varje vd som hoppar av från rådet har jag många som kan ersätta dem", skrev han bland annat.

- De tar inte sitt jobb på allvar, sade han på pressträffen i Trump Tower i New York, enligt AP.

- Några av dem kommer att lämna, de är generade för att de tillverkar sina produkter utanför USA, sade han också.

Wal-Mart-chefen Doug McMillon hade sagt att han stannar "för att hjälpa människor att samlas", men kritiserar presidentens agerande. Johnson & Johnsons Alex Gorsky hade också sagt att han sitter kvar.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.