Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Förstörelse i Aleppo, Syrien, i januari i år. USA:s bidrag till en internationell fond för Syrienhjälp är fryst, uppger Wall Street Journal.

Trump uppges frysa Syrienfond

Vita huset har gett amerikanska UD order om att frysa USA:s bidrag till en internationell hjälpfond för Syrien, rapporterar Wall Street Journal.

Åtgärden skulle vara i linje med president Donald Trumps uttalande nyligen om att USA ska lämna Syrien "väldigt snart". Han bestämde sig efter att ha läst i en nyhetsartikel att USA budgeterat en slant för att återställa samhällsservice i östra Syrien – fonden håller över 200 miljoner dollar, cirka 1 700 miljoner kronor, enligt Wall Street Journal.

USA deltar med över 2 000 man i det internationella samarbetet för att slå ned terrorrörelsen IS i Syrien. Trump, som ofta bedriver utrikespolitik utan att rådgöra med sina diplomater och generaler, sade i torsdags att USA mycket snart ska ut från Syrien.

- Låt andra ta hand om det.

Han sade inte vilka "andra" han menade.

- Vi lade ut sju biljoner dollar (omkring 58 000 miljarder kronor) i Syrien. Och vet ni vad vi fått för det? Ingenting, sade han i ett tal i Ohio.

Hans nyligen avskedade utrikesminister Rex Tillerson har tvärtom argumenterat för att USA bör bli kvar i Syrien för att hindra Iran från att stärka sin ställning och IS från att återkomma. Tillerson sade i ett tal vid Stanford att ett amerikanskt tillbakadragande skulle ge Assadregimen möjligheter att "fortsätta sin brutala behandling av det egna folket".