Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Trump twittrar varning till Comey

Avskedandet av FBI-chefen James Comey fortsätter att skapa konvulsioner i Washington. Donald Trump hotar Comey med att deras samtal kan ha spelats in, vilket väcker minnen av Richard Nixon och Watergateskandalen.

"James Comey bör hoppas att det inte finns några 'band' med våra samtal innan han börjar läcka till pressen!", skriver president Donald Trump på Twitter.

Det är ett i en serie inlägg där presidenten angriper kritiker och medierna för reaktionerna på avskedandet av Comey.

Trump avslöjade i en intervju i går att han vid tre tillfällen hade frågat Comey om huruvida han själv var föremål för FBI:s utredning av misstänkt rysk inblandning i valrörelsen. Han ska ha fått nekande svar.

Det framgår inte om Trump faktiskt spelat in samtalen eller om han bara försöker skrämma Comey till tystnad, skriver The New York Times.

"Inget att tillägga"

När Vita husets pressekreterare Sean Spicer senare pressas av journalister på vad presidenten menar med sin tweet svarar han gång på gång:

- Presidenten har inget att tillägga.

Spicer förnekar att det skulle röra sig om ett hot. På frågor om huruvida Trump spelar in samtal svarade pressekreteraren också att det inte finns något att tillägga.

Ett av de tre tillfällen där Trump ska ha talat med Comey var i samband med en middag. New York Times skriver med hänvisning till två källor att Trump vid en middagsbjudning ska ha avkrävt Comey ett löfte om lojalitet, något som FBI-chefen ska ha nekat ge.

Spicer förnekar att Trump ska ha avkrävt Comey löfte om lojalitet. Han säger också att han inte känner till om något samtal dem emellan spelades in vid den aktuella middagen i januari.

Comey kände obehag

James Clapper, som var nationell underrättelsechef under förre presidenten Barack Obama, säger till nyhetskanalen MSNBC att James Comey kände obehag inför middagen med Trump. Comey ska några timmar före middagen ha berättat för Clapper att han befarade att den skulle leda till att FBI:s oberoende kunde ifrågasättas.

Amerikanska medier spekulerar nu kring att Trump försöker få Comey att inte ge sin version av deras samtal. För många väcker det associationer till president Richard Nixon, som i hemlighet spelade in samtal i Vita huset. Det avslöjades under Watergate-skandalen som slutligen ledde till Nixons fall.

Det är oklart när och om Comey kommer att ge sin version av det dramatiska händelseförloppet. Enligt källor till Reuters ska han ha gått med på att avlägga vittnesmål – bakom stängda dörrar – inför senatens underrättelseutskott vid något tillfälle.

Däremot har han tackat nej till en inbjudan att komma till utskottet redan på tisdag, säger utskottets demokratiske ledare, Mark Werner,

"Aktiv president"

I sin Twitterstorm på fredagsmorgonen kommenterade Trump också det faktum att han och hans stab verkar ha gett olika förklaringar till varför Comey fick sparken. Det något förvirrande budskapet från presidenten verkar vara att ingen kan vänta sig att Vita huset ska kunna ge helt korrekt information

"Som en mycket aktiv president med mycket på gång, är det inte möjligt för mina ersättare att stå i talarstolen med perfekt noggrannhet".

Strax därpå twittrade han att det i fortsättningen kanske blir bäst att ställa in alla pressträffar och "dela ut våra svar skriftligt".