USA:s president Donald Trump.
USA:s president Donald Trump.

Trump: Turkiet håller pastor som gisslan

Sedan den amerikanske pastorn Andrew Brunson, som sitter fängslad i Turkiet, fått avslag på sin ansökan om att släppas ur husarresten, rasar Donald Trump mot Ankara.

ANNONS
|

Finansminister Steve Mnuchin har aviserat att USA är redo att införa nya sanktioner – utöver de redan tillkännagivna – om inte Brunson snabbt släpps. Men på fredagen sade Brunsons advokat att en turkisk domstol beslutat att pastorn ska fortsätta hållas i husarrest.

Regeringen i Ankara meddelade samma dag att eventuella nya sanktioner från USA kommer att besvaras.

- Vi har redan svarat i stöd med Världshandelsorganisationens (WTO) regler, och vi kommer att fortsätta att göra det, säger Turkiets handelsminister Ruhsar Pekcan enligt den statliga turkiska nyhetsbyrån Anatolia.

ANNONS

Riskerar fängelse

Pastorn, som driver en kyrka i turkiska Izmir, anklagas för samröre med Gülenrörelsen, som Turkiets president Recep Tayyip Erdogan pekat ut som ansvarig för kuppförsöket 2016. Han riskerar 35 års fängelse om han fälls.

Under fredagen svensk tid höjde Trump tonläget och anklagade på Twitter Turkiet för att ha utnyttjat USA under många år. Han beskrev också Brunson som en gisslantagen patriot.

"Vi kommer inte att betala någonting för att få en oskyldig man släppt, men vi skär ner vad gäller Turkiet!" fortsatte Trump.

"Uppträtt väldigt illa"

Senare under dagen fortsatte Trump sina utfall mot Ankara.

- De borde ha lämnat tillbaka honom för länge sedan, och Turkiet har enligt min uppfattning uppträtt väldigt, väldigt illa, sade presidenten till flera medier i Vita huset.

- Så, vi har inte sett det slutet av det. Vi kommer inte stillasittande godta det här. De kan inte ta våra medborgare.

ANNONS

Den turkiska liran har sedan årsskiftet tappat kraftigt i värde, och på fredagen föll liran 4 procent. En amerikansk dollar kostade då 6:05 lira.

TT-AFP-Reuters

Fakta: Relationen mellan Ankara och Washington

Turkiet och USA är båda medlemmar i försvarsalliansen Nato och har en lång historia av militärt och politiskt samarbete. De senaste åren har relationen dock försämrats avsevärt, av en rad olika anledningar.

Regeringen i Ankara vill att USA ska lämna ut den i USA bosatte predikanten Fethullah Gülen, som Erdogan anklagar för att ha orkestrerat kuppförsöket 2016. USA har vägrat, vilket har förargat Erdogan. I oktober 2016, några månader efter kuppen, greps den amerikanske pastorn Andrew Brunson, som drev en kyrka i Izmir i västra Turkiet. Brunson anklagas för samröre med både Gülenrörelsen och den kurdiska PKK-gerillan. USA har förgäves krävt att Brunson släpps.

USA:s inblandning i Syrienkriget är ytterligare en källa till oenighet. Pentagons stöd till kurdiska milisgrupper har retat upp styret i Turkiet, medan Turkiets ökade samarbete med Ryssland har skapat irritation i Washington.

ANNONS