Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Trump Tower lamslås av protesterna

I över sex timmar stod tusentals demonstranter och skrek ut sin ilska mot USA:s kommande president Donald J Trump. Hatet mot miljardären påverkar nu affärerna inne i hans skyskrapa Trump Tower. – Det är en väldig skillnad, säger en anställd på Starbucks inne i skyskrapan.

Under natten mot onsdagen valdes Donald J Trump oväntat till USA:s 45:e president. 

Ett dygn senare brakade protesterna ut mot den kontroversiella 70-åringen runt om i USA. 

I bland annat New York marscherade tusentals människor till den 202 meter höga skyskrapan Trump Tower på Manhattan vid den 5:e avenyn där demonstranterna skrek ut sitt hat mot Donald Trump.

"Not our president", "Fuck Trump", "Trump your fired", var några av slagorden som ekade mellan Manhattans skyskrapor. För att säkra byggnaden placerade polisen ut dubbla rader med kravallstaket och parkerade stora lastbilar utanför byggnaden. 

– Han är en rasist, sexist och en våldtäktsman och representerar inte mitt Amerika. Jag röstade inte på honom och jag är inte bekväm med honom, säger studenten Hannah Hutchinsson, 18, som tillsammans med Talica Martin, 20, och Jackson Denahy, 21, protesterade utanför skyskrapan. 

Räknar med fler demonstrationer 

Ingen av dem tror att protesterna kommer att lugna ner sig. Istället berättar studenterna att de planerar att åka till huvudstaden Washington för att delta i nya protester de närmaste dagarna. 

– Majoriteten av det amerikanska folket valde inte Donald Trump, det är därför Amerika inte längre är en demokrati. Tyvärr har vi systemet med elektorsröster, men jag tror att hela landet är ursinnigt, säger Talica Martin. 

Jackson Denahy berättar att han inte riktigt vet vad deras protester kan leda till. 

– Men jag protesterar hellre än att inte göra det. Alla vi känner rör sig från demonstration till demonstration från stad till stad, säger Jackson Denahy.

– Det vi kan uppnå är att Donald Trump inte tror att han är vår president. Han är inte min president, vi vill ha en ursäkt och att han förändras. Ska han bli vår president måste han förändras, fyller Talica Martin i. 

Under protesterna i New York greps ett 20-tal människor enligt polismän vid platsen som GP pratat med. 

Vaktas av poliser med automatvapen

Protesterna på gick långt in på natten i New York. När GP är tillbaka vid Trump Tower under torsdagseftermiddagen lokal tid befinner sig fortfarande hundratals människor utanför skyskrapan. Runt byggnaden står kravallstaket uppradade för att polisen ska kunna kontrollera människor som vill ta sig in i byggnaden. 

I Trump Tower finns både restauranger och kaféer vars verksamheter i det närmaste lamslagits av protesterna jämfört hur det normalt ser ut inne i skyskrapan. 

– Det är en väldigt skillnad, vi har nästan inget att göra. Polisen flyttade lastbilarna utanför byggnaden i morse och vi håller öppet. Men som du ser släpper de ju knappt in någon här. Du har ju kommit in, jag vet inte hur de väljer ut vilka som får göra det. Du ser kanske inte så farlig ut. Jag hoppas det här kommer att lugna ner sig, säger en anställd. 

Själva ingången vid Trump Tower vaktas av poliser med automatvapen och hundar specialiserade på att känna lukten av explosiva material. Vid entrén scanas också alla besökares väskor av likt vid en säkerhetskontroll vid en flygplats. 

Inne i byggnaden står agenter från Secret service utplacerade i byggnaden vid strategiska platser. 

– Det här är presidentens hem och finns här för att hålla det säkert, säger en man från Secret Service som befinner sig fjärde våningen, den högsta allmänheten har tillträde till i skyskrapan. 

"Trump var hemma"

Enligt anställda inne i Trump Tower ska Donald Trump ha varit hemma under natten då de tusentals demonstranterna protesterade utanför byggnaden. 

– Det är vad vi har fått höra, men nu har vi ju sett på TV att han är i Washington och träffar Obama, säger en anställd som precis som Secret Service-agenterna inte vill uppge sitt namn. 

Secret Service-agenten på fjärde våningen berättar att han hoppas att protesterna och hatet mot Donald Trump lugnar ner sig.

– För nationens bästa hoppas jag verkligen det. Just nu är det väldigt färskt och många verkar upprörda. Det bästa är om vi nu kan enas och gå vidare.  

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.