Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den särskilde åklagaren Robert Mueller går förbi Vita huset på söndagen.

Trump: Totalt friad av Muellerrapporten

Varken president Donald Trump eller någon i hans kampanjorganisation har medvetet konspirerat med Ryssland för att påverka valet 2016. Den slutsatsen drar USA:s justitiedepartement av den så kallade Muellerrapporten. Ett stort frikännande, anser Trump.

- Ingen obstruktion (av rättvisan), ingen alls. Och det var ett totalt och fullständigt frikännande, säger presidenten vid en kort pressträff utanför presidentflygplanet, sedan justitieminister William Barr lämnat en sammanfattning av Muellerrapporten till kongressen.

Att det skulle ha funnits något samarbete mellan hans medarbetare och Ryssland är "det löjligaste" han kunnat tänka sig, säger presidenten.

- Det är synd att landet behövde gå igenom detta. Ärligt talat är det synd att det här landets president behövde gå igenom detta, som började innan jag ens hade blivit vald.

Trump säger att han tycker att någon nu borde ta en titt på "den andra sidan".

Hans advokat Rudy Giuliani är också nöjd.

- Det är bättre än jag väntade mig, säger han enligt CNN.

Vill fråga ut Barr

Demokraterna i kongressen kräver däremot alla papper på bordet. Jerry Nadler, demokrat och ordförande i representanthusets justitieutskott, skriver på Twitter att kongressen måste få tillgång till hela rapporten.

Nadler meddelar att han tänker kalla Barr att vittna inför utskottet med tanke på de "oroväckande motsägelser" som finns i sammanfattningen.

Toppdemokraterna Nancy Pelosi, talman i representanthuset, och Chuck Schumer, gruppledare i senaten, anser också att kongressen måste få ta del av rapporten i sin helhet. Barrs sammanfattning "väcker lika många frågor som den besvarar", säger de i ett gemensamt uttalande.

Den särskilde åklagaren Robert Mueller lämnade i torsdags sin rapport om rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet till justitieminister William Barr. Nu har Barr lämnat en sammanfattning till kongressen. Där skriver han att Robert Mueller funnit att "bevisen inte fastställer att presidenten var inblandad i någon underliggande brottslighet relaterad till rysk valpåverkan".

Trump frias inte

Mueller lämnar möjligheten öppen att åtala Trump för obstruktion av rättvisan. Det gäller alltså anklagelserna om att presidenten ska ha lagt sig i och försökt påverka Rysslandsutredningen på olika sätt.

Enligt Barr rapporterar Mueller att "medan denna rapport inte drar slutsatsen att presidenten har begått ett brott så frikänner den honom inte heller".

Justitieministern drar däremot slutsatsen att det inte finns tillräckliga bevis för ett sådant åtal.

Mueller rekommenderar inga ytterligare åtal och det finns inga tidigare åtal som ännu inte offentliggjorts, enligt sammanfattningen.

Omfattande utredning

Det är ett digert material som Mueller har lämnat över efter två års utredning. Han har med 19 advokater till sin hjälp verkställt runt 500 husrannsakningar, hört runt 500 vittnen och tagit initiativ till 2 800 domstolsorder om att personer ska infinna sig eller överlämna bevis. De har haft 13 kontakter med utländska regeringar för att få bevismaterial överlämnat.

Mueller har i 22 månader utrett rysk inblandning vid USA:s presidentval, samt av ryska kontakter med Trumps kampanjstab. Trump har återkommande kallat det hela för en häxjakt.

Rysslandsutredningen har hittills resulterat i att minst sju personer erkänt sig skyldiga eller fällts och att ytterligare minst 27 personer åtalats.