Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

President Donald Trump talar till abortmotståndare från rosenträdgården i Vita huset.

Trump till storms mot USA:s abortlagar

USA:s president Donald Trump kritiserar USA:s abortlagar som "bland de mest tillåtande i världen". I ett tal till abortmotståndare lovar han att hans regering alltid ska "försvara rätten till liv".

Anförandet till den årliga "March for Life" (ungefär En marsch för livet) hölls via videolänk från Vita husets rosenträdgård. Trump sade att USA är ett av bara sju länder som tillåter valfria, sena aborter, (efter 20:e veckan). "Det är fel. Det måste ändras", sade presidenten enligt Reuters.

Årlig marsch

Omgiven av abortmotståndare hyllade han demonstranterna.

- Tack vare er har tiotusentals amerikaner fötts och uppnått sin fulla, gudsgivna potential, hälsade han.

Demonstrationen hölls för 45:e året i rad och lockade tiotusentals deltagare till Högsta domstolens trappa och området däromkring. De flesta av dem är nöjda med att president Trump under sitt första år skurit ner de statliga bidragen till organisationer som utför aborter och att han strypt bistånd till grupper som arbetar med abort och sterilisering globalt. Presidenten har också lovat att tillsätta fler HD-domare som vill riva upp den lag från 1973, kallad "Roe versus Wade", som i stort gjorde abort lagligt i USA.

Tidigare för valfrihet

Trump är den tredje sittande presidenten som framför budskap till marschen. Både Ronald Reagan och George W Bush hälsade till demonstranterna via telefon som sändes ut i högtalare.

Vicepresident Mike Pence är en uttalad abortmotståndare som i fjol talade vid "March for Life". President Trump däremot var tidigare känd som abortförespråkare. I en intervju från 1999, då han fortfarande var affärsman, sade han att han "hatade konceptet abort" men att han var väldigt mycket för valfrihet ("pro-choice", det amerikanska uttryck som syftar till att man är för en kvinnas rätt att välja om hon vill fullfölja graviditeten), enligt nyhetsbyrån Reuters.