Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

USA:s tidigare utrikesminister John Kerry. Arkivbild.

Trump till attack mot Kerry efter Iranmöten

USA:s tidigare utrikesminister John Kerry har hamnat i onåd hos den nuvarande presidenten Donald Trump efter en rad möten med Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif. Kerry och Zarif ska bland annat ha diskuterat det globala kärnenergiavtalet som de förhandlade fram tillsammans. "DÅLIGT!", anser Trump.

Den amerikanske presidenten Donald Trump har ilsknat till på USA:s tidigare utrikesminister John Kerry, sedan det uppdagats att Kerry träffat Irans toppdiplomat Mohammad Javad Zarif vid ett antal tillfällen.

Kerry, som var utrikesminister under Barack Obamas tid i Vita huset, har enligt egen utsago träffat Zarif "tre eller fyra gånger" sedan han avgick, något som Trump anser vara lagstridigt.

"Olagliga möten"

"John Kerry hade olagliga möten med den väldigt fientliga iranska regimen, vilket undergräver vårt fantastiska arbete och är till skada för det amerikanska folket. Han sade åt dem att vänta ut Trumpregeringen. Har han registrerats i enlighet med lagen om utländska agenter? DÅLIGT!"

Även USA:s nuvarande utrikesminister Mike Pompeo visar också irritation, om än mer tillbakahållen.

- Det Kerry har gjort är opassande och exempellöst, säger han.

"Långt telefonsamtal"

John Kerry tillbakavisar i ett uttalande alla anklagelser från Trumpregeringen.

"Kerry har fortsatt kontakt med sina tidigare motparter runt om i världen, precis som alla andra tidigare utrikesministrar", skriver hans talesperson, som också hävdar att Kerry har gett en utförlig beskrivning av sina möten med Zarif vid ett långt telefonsamtal med Pompeo tidigare i år.

Relationen mellan USA och Iran är bottenfrusen sedan Trump i våras meddelade att USA drar sig ur det globala kärnenergiavtalet med Iran, som Kerry var med och förhandlade fram.