Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Trump tar steget mot att bygga en mur

Muslimförbud och en mur. Det var några av Trumps mest kontroversiella vallöften. De avfärdades som populism som inte går att genomföra i praktiken. Men under onsdagen väntas president Trump ta de första stegen för att förverkliga planerna. – Stor dag för nationella säkerheten. Bland annat ska vi bygga muren, twittrade presidenten.

Var det bara något han sa för att få röster eller menade han allvar med muren? Detta har diskuterats otaliga gånger under president Trumps valkampanj. Kritikerna var allra mest skeptiska till hans påstående om att han skulle låta Mexiko betala för muren, speciellt när han ändrade formuleringen till att grannlandet skulle betala för bygget – i efterhand. 

Efter valet gjorde sig många roliga över planerna. I memes som spreds i sociala medier syns han exempelvis ändra formuleringarna från "Mexican wall" (mur) till "Mexican mall" (köpcenter).

Sedan han tillträdde har Trump genomfört flera kontroversiella förslag: Han rev bland annat upp frihandelsavtalet, stoppade federalt stöd till organisationer som stödjer abort och skyndade på bygget av den omstridda ledningen i North Dakota som stoppats efter protester i december. 

Men nu markerar Trump att han inte tänker backa om den barriären längs den 300 mil långa gränsen. Idag uppger CNN att presidenten kommer att utfärda en exekutiv order, det vill säga en sorts dekret inom ramarna för presidentämbetet, för att bygga muren.

"Stor dag för NATIONELL SÄKERHET imorgon. Bland annat kommer vi att bygga muren", twittrade han igår. 

Trumps team har tidigare uppgett att man tänker luta sig mot ett beslut om stängsel mot Mexiko som redan godkänts under Bushs år som president. 

Läs mer: Trumps djärva plan om muren: Kan utlösa regeringskris

Samtidigt planerar Donald Trump att underteckna flera dekret med syftet att begränsa invandring från Syrien och sex andra länder i Mellanöstern, uppger Reuters. Visum till personer från Irak, Iran, Jemen, Libyen, Somalia och Sudan kommer att stoppas. 

Besluten är i linje med ett av Trumps mest kontroversiella uttalanden om "muslimförbud" eftersom de länder som pekas ut alla har en muslimsk majoritetsbefolkning. 

Kan vara problematiskt

I takt med att valet närmade sig anammade Trump en till synes mjukare ton i migrationsfrågan. Detta förstärktes ytterligare tidigare i veckan när Trumps pressekreterare Sean Spicer beskrev presidentens inställning till invandring i mycket vagare ordalag. Enligt honom vill presidenten fokusera på de som redan är i landet, begår brott eller utgör ett hot mot amerikanska folket. 

Flera experter som Reuters har talat med uppgav att Trump rent lagligt har rätt att utfärda den här typen av order, men att det kan vara problematiskt rent juridiskt om det uppfattas som diskriminering av muslimer. 

– Uttalanden som gjorts av honom och av hans team under kampanjen har ju fokuserat mycket på religionen som mål, säger Hiroshi Motomura, professor vid UCLA School of Law i USA till Reuters.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.