Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Trump tar rekordlång semester

Rekordlång semester och rekordlåga opinionssiffror. Men Donald Trump säger att han inte har ledigt. Och han tar inte paus från twittrandet. Han anklagar opinionsmätare och medier för fejk.

Det har varit intensiva år för Donald Trump, först valkampanjen och sedan presidentskapet. Men hans tempo är inte unikt för presidenter och den gamla sanningen gäller även i hans fall. Det är inte presidenten som i första hand körs sönder i Vita huset, utan medarbetarna. De förväntas vara redo när som helst på dygnet och när presidenten drar sig tillbaka till den privata våningen är det medarbetarna som får uppgifter som ska vara klara när han uppenbarar sig nästa dag, oklart vid vilken tidpunkt.

 

Tuffast för medarbetarna

Den president som tog det lugnats i Vita huset var Ronald Reagan. Vilan efter lunch och den tidiga cocktailtimman med hustrun Nancy var heliga inslag. Kontrasten är Jimmy Carter som slets ut av gisslandramat när den amerikanska ambassaden var belägrad i Iran.

Presidentens stab brukar inte beklaga sig, men memoarer ger en inblick i hur tufft det kan vara att tillfredsställa också en president som har normala vanor och inte underminerar med ständigt nya tweets som motsäger det som varit den officiella linjen bara någon timma tidigare.

Semestern dyr för skattebetalarna

Donald Trump har visat sig vara duktig på att ta ledigt. Helgerna har han oftast tillbringat på egendomen Mar-a-Lago i Florida, vilket lett till att hans resande kostat skattebetalarna mer än någon president före honom. Att hustrun Melania, som under våren bodde i New York, ytterligare belastade skattebetalarna med sina resor till Florida har väckt missnöje. Alla resor betalas med offentliga medel eftersom presidenten och hans familj bevakas dygnet runt och endast förflyttar sig med Air Force One – och i familjens fall – med andra statsplan.

LÄS MER: Rysshärvan kan bli Trumps fall

Trump förklarar sin nu påbörjade längre semester på sin golfresort i New Jersey med att det pågår byggnadsarbete i Vita huset. Att han inte befinner sig på Mar-a-Lago förklaras med att sommaren inte är den bästa vädermässigt i Florida. 

 

Hånade Obama

Men inte ens det enkla faktum att han tar längre ledighet än sina föregångare kan erkännas. Bill Clinton och Barack Obama brukade tillbringa en dryg vecka på ön Marthas Vineyard på USA:s östkust. Golf var favoritsysselsättningen, något som Trump hånade Obama för. Nu golfar Trump själv och anser att det är den naturligaste saken i världen.

Presidentens officiella semesterställe är Camp David på helikopteravstånd från Washington. En serie hus ute i skogen passade Dwight D Eisenhower väl, som var gammal militär och uppskattade det fältmässiga när campen färdigställdes på 1950 - talet . Eisenhower döpte anläggningen efter sitt barnbarn David.

LÄS MER: Order till USA-tjänstemän: undvik K-ordet

Flera presidenter har använt Camp David för avskilda viktiga överläggningar. Jimmy Carter och Bill Clinton förhandlade bland annat om lösningar på Mellanösternkonflikten där. Men Obama valde hellre sin barndomsö Hawaii för ledigheter vintertid och Donald Trump har visat ett fullständigt ointresse för Camp David hittills.

Låga siffror för Trump

Enligt Real Clear Politics, som gör sammanvägningar av alla opinionsmätningar, uppskattas Donald Trump endast av 38 procent. Trenden bådar inte gott. Trump har sjunkit konstant sedan han vann valet med 46 procent.
Men Donald Trump vägrar att ta till sig de alarmerande siffrorna. Han påstår att opinionsmätningarna är fejkade och hänvisar till sina möten som samlar tusentals hängivna supportrar. Därmed tillhör han den grupp politiker som anser att de själva bäst avläser vad som händer i folkdjupet. 

Hit kan också den tidigare svenske statsministern Göran Persson fogas. Persson sade 2006 att han helst samtalade med fyra statyer i statsministerbostaden Sagerska för att pejla stämningen. Statyerna var, enligt Persson, bättre än opinionsinstituten.
Donald Trump går ett steg längre och hävdar att alla opinionsmätningar är fejkade. Trumps analys är till hans egen fördel.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.