Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

President Donald Trump lyfter näven vid ett besök i Lynn Haven, Florida, efter orkanens framfart. Bild: Michael Snyder

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Trump svingar vilt mot Demokraterna

En vänsterradikal mobb som vill förvandla USA till Venezuela. Donald Trump och Republikanerna svingar vilt mot Demokraterna. Och Demokraterna svarar med att hota kampanja ociviliserat.

Mellanårsvalet genomförs om tre veckor och kampen står om hela representanthuset, en tredjedel av senaten, guvernörsposter och lokala befattningshavare i delstaterna. Demokraterna har möjlighet att vinna majoriteten från Republikanerna i representanthuset men i senaten tyder opinionsmätningarna på att Republikanerna behåller sin övervikt.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Valet sker i skuggan av den bittra fighten om Brett Kavanaugh till domare i Högsta Domstolen. Donald Trump kallar demonstranterna för en mobb som får stöd från Demokraterna och som även organiserats och finansierats av starka ekonomiska krafter med miljardären George Soros i spetsen. De republikanska valannonserna i tv visar skrikande människor i gråsvarta toner som tar sig in i kongressbyggnaden i Washington medan Kavanaugh hukar med sin skrämda fru och små barn. Budskapet är att mobben håller på att ta över och att de demokratiska kandidater som väljs in i kongressen kommer att domineras av vänsterradikala som tänker förvandla USA i socialistisk riktning.

Republikanerna siktar in sig på Alexandria Ocasio-Cortez som skakade om det demokratiska primärvalet i ett kongressdistrikt i New York i våras och besegrade en politisk veteran i det politiska mittfältet. 29-åriga Ocasio-Cortez, som kommer att bli den yngsta kvinnan någonsin som valts in i representanthuset, kallar sig socialist och lovar att skaka om det demokratiska partiet. Hennes republikanske motståndare har redan givit upp kampen, kongressdistriktet är solitt demokratiskt.

LÄS MER: Därför är mellanårsvalet så viktigt

LÄS MER: Valtemperaturen stiger i USA

"Galna vänsterradikaler"

Trump kallar Demokraterna för galna vänsterradikaler och Ocasio-Cortez uttalanden om att USA måste förvandlas i socialistisk riktning används flitigt i republikanernas kampanj. Bernie Sanders – som återgått till att vara oberoende senator från att 2016 ha varit demokratisk presidentkandidat – används också som ett avskräckande exempel liksom den vänsterlutande demokratiska senatorn Elizabeth Warren som kan komma att vara presidentkandidat 2020.

Demokraterna hårdsatsar för att hamna på medelvägen med den förre presidenten Barack Obama och vicepresidenten Joe Biden som magneter på valmöten i delstater där det väger jämt mellan demokratiska och republikanska kandidater. Men Republikanerna väljer att hålla upp Hilllary Clinton och anklagar henne för korruption och maktmissbruk sedan hon sagt att Demokraterna inte har råd att uppträda civiliserat under kampanjen utan först sedan majoriteten i representanthuset är säkrad i valet.

Men är utrymmet för en civiliserad politisk kampanj sedan länge över? På ett seminarium på Georgetown universitet i Washington diskuterar en liten grupp studenter med handledaren om det är för sent att vrida klockan tillbaka. Tonläget har förändrats dramatiskt sedan valkampanjen 2016 då Donald Trump hånade sina republikanska motståndare och krävde att Hillary Clinton skulle kastas i fängelse. Trump har fortsatt på samma sätt som president och invektiv, som hade varit omöjliga i offentligheten för tio år sedan, är nu det nya normala.

– Jag tror att vi kan sammanfatta att vi är pessimistiska, säger en av studenterna.

Nya vallagar upprör

Att valdeltagandet i mellanårsval är lågt spelar också in för valutgången. Omkring 33 procent brukar delta. Bland unga är valdeltagandet så lågt som 19 procent. Förhoppningen, både för demokraterna och republikanerna, är att dramatiken kring Brett Kavanaugh skall mobilisera väljarna.

I Georgia är det nya vallagar som upprör. Minst 53 000 väljare kan komma att ställas utanför sedan valmyndigheten beslutat att namnet på legitimationen exakt måste matcha namnet på vallängden. Det räcker att ett bindestreck saknas, att alla förnamn och inte bara tilltalsnamnet finns med eller att efternamnet står före förnamnet eller tvärtom för att väljaren skall förvägras att rösta. Ansvarig för vallagarna är republikanen Brian Kemp, som innehar en av de högsta politiska posterna i Georgia. Kemp ställer nu upp i guvernörsvalet mot demokraten Stacey Abrams som kan bli den första svarta kvinnan som väljs till guvernör. Men med 53 000 väljare borta från vallängderna minskar möjligheterna. Kemp vägrar att avgå från sin nuvarande post och hävdar att han bara följer regelverket som Demokraterna hävdar att han själv skapat för att öka sina möjligheter att vinna guvernörsvalet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.