Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Donald Trump svingade vilt i 102 minuter när han kampanjtalade i Minneapolis inför en fullsatt arena. Bild: Glen Stubbe
Donald Trump svingade vilt i 102 minuter när han kampanjtalade i Minneapolis inför en fullsatt arena. Bild: Glen Stubbe

Trump svingade vilt – tv tvingades censurera

Demokraterna är galna, journalisterna är folkets fiender, opinionsmätningarna är fejkade och Joe Biden fick jobbet som vicepresident eftersom han kysste Obamas arsle. Allt enligt Donald Trump som också meddelar att han är beredd att medla i Syrienkonflikten, skriver Britt-Marie Mattsson som är på plats i USA.

Donald Trump svingade vilt i 102 minuter när han kampanjtalade i Minneapolis inför en fullsatt arena. Trump sade att 25 000 väntade utanför och att 100 000 fler anmält att de ville komma in.

Det var ett typiskt Trumpmöte med jublande anhängare med kepsar i rött och texten ”Make America great again” och olika grupper som i röda t-tröjor markerade stöd för presidenten.

Men det nya var att språkbruket var ännu grövre än tidigare och att spärrarna för angreppen på den demokratiske motståndaren Joe Biden helt släppt.

Ersattes med pipljud

Flera stora tv-kanaler sände inte Trumps tal direkt och avstod efteråt från att återge de värsta angreppen. Fox news sände direkt med alla Trumps utfall men valde senare, när citat återgavs, att ersätta ”Obamas arsle” med ett pipljud.

Trump anklagar Biden för att vara korrupt och hans son Hunter för att vara en förlorare som sparkats ut från flottan och undrade vart han tagit vägen eftersom han inte syns i offentligheten. Far och son Biden anklagas för att ha myglat i Ukraina, vilket skulle vara orsaken till att Trump bett Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att undersöka Bidens engagemang.

Opinionsmätningarna visar genomgående att USA är splittrat i synen på om Donald Trump bör ställas inför riksrätt. Hälften av de tillfrågade är för och hälften emot. Men 68 procent anser att det var fel av Trump att vända sig till ledare utomlands för att påverka det amerikanska presidentvalet, vilket var huvudspåret i Robert Muellers utredning om Rysslandskontakterna och i kongressens inledda riksrättsprocess med anledning av uppmaningen till Ukrainas president.

Inte bara nyheterna fejkas

Trump hävdar nu att inte bara nyheterna i traditionella medier är fejkade utan att det också gäller opinionsmätningarna. Han säger att han trodde att medierna skulle behandla honom väl när han blev president och citerade vid kampanjmötet vad han sagt till hustrun Melania.

– Jag sade till första damen: "Älskling nu blir det bättre". Men det blev bara värre.

Han tillade att hans fiender inte bara vill avsätta honom utan att de också vill placera honom i elektriska stolen.

Riksrättsprocessen fortsätter i kongressen och Trump hävdar att detta är ett sätt att underminera demokratin och demokratiska val i USA. Demokraterna vägrar, enligt Trump, att acceptera valresultatet .

Det är å andra sidan just det som Trump själv gjorde 2016. Han sade då att valet var riggat och att han inte tänkte acceptera utslaget om han inte vann. Efter valet har han hävdat att det faktum att Hillary Clinton vann tre miljoner fler röster än han själv berodde på valfusk. Trump vann fler elektorsröster vilket avgjorde till hans fördel, enligt det amerikanska valsystemet.

Greps på flygplatsen

Ukrainahistorien tar allt fler märkliga vändningar. Det senaste är att två nära medhjälpare till Trumps advokat och rådgivare Rudy Giuliani greps på flygplatsen i New York när de var på väg att lämna USA och resa till Wien i Österrike. Trump säger sig inte känna till männen, trots att han fotograferats tillsammmans med dem. Männen tros vara inblandade i Giulianis arbete med att misskreditera Joe Biden i Ukraina.

Donald Trump har under hela sin presidenttid använt kampanjmöten för att vända blickarna mot annat än det negativa som han själv förorsakat. Mötet i Minneapolis passar in i den strategin.

Men med det grova språkbruket, de våldsamma attackerna på Joe Biden, riksrättsprocessen och Syriendramat, som även splittrar republikanerna i kongressen, var det svårt för Trump att byta fokus.

Donald Trump vidhåller att han gjorde rätt som beordrade att de amerikanska styrkorna skulle lämna Syrien vilket öppnade för Turkiets militära offensiv. Trump säger nu att han är beredd att medla mellan parterna i konflikten.

GP:s Britt Marie Mattsson på plats i Washington.
GP:s Britt Marie Mattsson på plats i Washington.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.