Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/8

Trump svarade med egen tweet

En talesperson för Vita huset kommenterar nu president Donald Trumps uppmärksammade uttalande om Sverige. Trump talade i allmänna ordalag om ökande brottslighet och händelser i närtid, inte om en specifik händelse, heter det enligt Reuters. Trump kommenterade dock något senare mer ingående i en tweet.


– Vi måste hålla vårt land säkert. Se på vad som hänt i Tyskland, se vad som hände i går i Sverige. Sverige? Det kunde ni inte tro va? utbrast Trump plötsligt under sitt tal på Melbourne-Orlandos flygplats Florida under lördagen. 

Men utspelet väckte flera frågetecken. Framförallt gällande vad Donald Trump egentligen syftade på. Under söndagen gick Utrikesdepartementet ut och begärde klarhet i frågan. Sveriges ambassad kontaktade Utrikesdepartementet i USA.

– Vi vet inte vad som åsyftas och det är därför vi har ställt frågan, säger Margot Wallströms pressekreterare Erik Wirkensjö.

Utrikesdepartementet i USA har dock svarat att det inte kommenterar diplomatiska förbindelser. Nu har en talesperson för Vita huset däremot kommenterat presidentens uppmärksammade uttalande om Sverige. Trump talade i allmänna ordalag om ökande brottslighet och händelser i närtid, inte om en specifik händelse, heter det enligt Reuters.

Trump lät sig dock inte nöjas med Vita husets uttalande, utan valde kort efter uttalandet att göra ett eget förtydligande – i en tweet.

 

Sveriges utrikesminister Margot Wallström kommenterade händelsen på måndagen:

"Det är bra att vi i går fick svar på vad president Trump menade när han i ett tal nämnde Sverige. Vi har löpande diplomatiska kontakter med amerikanska företrädare och inom ramen för dessa kontakter informerar vi om hur det ser ut i Sverige inom olika områden", skriver hon i ett mejl till TT.

"UD och ambassaderna arbetar kontinuerligt med att sprida en korrekt och rättvis bild av Sverige. Vi ser tyvärr en generell tendens att förekomsten av felaktiga uppgifter ökar."

LÄS MER: Ambassaden vill informera Vita huset om invandringspolitik

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.