Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Domaren och senatorskandidaten Roy Moore i Alabama.

Trump stöttar Roy Moore i senatorsval

USA:s president Donald Trump har ringt till domaren Roy Moore, som flera kvinnor har anklagat för sexuella trakasserier, och uttalat stöd för honom i hans kandidatur till posten som Alabamasenator.

Det är uppenbart att Trump har tvekat en tid, i ljuset av att tidningen The Washington Post publicerat vittnesmål från flera kvinnor i Moores hemstat Alabama. Kvinnorna hävdar att Moore utsatte dem för sexuella trakasserier på 1970-talet, då de själva var tonåringar. En av dem säger att hon var minderårig, bara 14 år, när ett övergrepp skedde.

Moore har själv kraftigt förnekat anklagelserna. Den ärkekonservative 70-åringen har tidigare varit chefsdomare för Alabamas högsta domstol och är bland annat är känd för att ha vägrat utfärda vigselbevis för samkönade par.

"Liberal marionettdocka"

När Trump på måndagen via Twitter meddelade sitt stöd siktade han in sig på Moores motståndare, Demokraternas Doug Jones. "Demokraternas vägran att med en enda röst stödja omfattande skattesänkningar är skälet till att vi behöver en seger för republikanen Roy Moore i Alabama", twittrade presidenten och beskrev Doug Jones som en "liberal marionettdocka".

Senare meddelade Vita huset att Trump också ringt till Moore och uttalat sitt stöd.

Val nästa vecka

Fyllnadsvalet äger rum nästa tisdag, den 12 december. Segraren ersätter den tidigare senatorn Jeff Sessions, som Trump tidigare i år utsåg till justitieminister. Enligt en sammanställning av färska opinionsmätningar har Moore ett övertag på cirka 3 procentenheter över Jones.