Amerikanska presidenten Donald Trumps inlägg på Twitter har flaggats för att kunna innehålla felaktigheter.
Amerikanska presidenten Donald Trumps inlägg på Twitter har flaggats för att kunna innehålla felaktigheter. Bild: Alex Brandon

Trump stämmer flera delstater efter sina fuskanklagelser

Donald Trump väljer nu att stämma tre olika delstater: Pennsylvania, Michigan och Georgia. Under det senaste dygnet har den amerikanske presidenten skrivit flera inlägg på Twitter där han går ut med anklagelser om valfusk. Nu flaggar sociala medier-plattformen inläggen för att vara vilseledande.

ANNONS
|

Valet i USA mellan de två kandidaterna Joe Biden och Donald Trump har blivit en nagelbitare. Under natten har USA:s president, republikanen Donald Trump, twittrat ut en rad olika tweets som på olika sätt insinuerat att valfusk har förekommit, sedan Demokraternas kandidat Joe Biden gått om honom i slutet av rösträkningen i flera delstater.

LÄS MER:Biden ber om tålamod – Trump talar om valfusk

En av inläggen som Twitter har flaggat för och som nu har blockerats från att kunna delas på andra plattformar eller kunna länkas till
En av inläggen som Twitter har flaggat för och som nu har blockerats från att kunna delas på andra plattformar eller kunna länkas till Bild: Skärmdump

Anklagelser om fusk

Trump rasade bland annat mot poströstningen, som han påstod var en del av valfusket. Detta har resulterat i att sociala medier plattformen Twitter under natten lagt inläggen bakom en varning och flaggat för att informationen i tweetsen kan vara vilseledande.

I ett uttalande, enligt Reuters, sade Trump vidare på temat:

ANNONS

– Detta är ett stort bedrägeri i vårt land. Vi vill att lagen ska användas på rätt sätt. Vi kommer att ta frågan till högsta domstolen. Vi vill att all rösträkning stoppas, säger Trump.

Men Trump har dock inte kunnat presentera något belägg för sina påståenden. Dessa har också lett till att Trump-supportrar flockats utanför vallokaler i Detroit och Phoenix och skanderat slagord som ”stoppa räkningen” och ”hindra stölden”.

LÄS MER:Trump förklarar krig mot valsystemet

Stämmer tre delstater

Trumps kampanjstab har velat stoppa rösträkningen i delstaten Pennsylvania, där det enligt lokala stadgar är möjligt att räkna valsedlar upp till tre dagar efter valet. Även i Michigan har Trumps kampanjstab försökt göra det, enligt Reuters.

I Wisconsin vill Trump ha en omräkning av rösterna, detta besked kommer efter att allt nu pekar mot att Biden tar hem elektorsrösterna i delstaten. Bill Stepien, Trumps kampanjchef, uppger för den amerikanska nyhetsbyrån AP att det funnits ”flera oegentligheter” i Wisconsin, utan att utveckla det ytterligare.

Enligt AP har Trumps kampanjstab nu också skicka in stämningsansökan mot tre olika delstater, Pennsylvania, Michigan och Georgia, mot bakgrund av samma anklagelser.

I stämningsansökan mot Georgia framgår att en republikansk valobservatör blev vittne till 53 röster som inkommit för sent lades till högen med giltiga valsedlar, uppger New York Times.

ANNONS

I Michigan har Trumps kampanjstab hävdat att Republikanernas observatörer inte har fått tillräcklig tillgång till lokaler i Detroit där poströsterna räknas. Poströsterna i Detroit väntas till stor del tillfalla Joe Biden. I Wayne County, där Detroit ligger, har Joe Biden just nu ett övertag på 67,8 procent av rösterna mot Donald Trumps 31 procent med 97 procent av rösterna räknade, enligt Fox News sammanställning.

Under onsdagseftermiddagen svensk tid retweetade Donald Trump en bild som enligt honom visade hur Joe Biden plötsligt fått 138 000 extra röster i valet i Michigan. Bilden fick stor spridning, men kunde senare bevisas vara ett inskrivningsfel som korrigerades inom en halvtimme, enligt New York Times.

Republikanen Matt Mackowiak som twittrade ursprungsinlägget har raderat det och erkänt att det var ett misstag.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS