Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Rex Tillerson får sparken som utrikesminister. Arkivbild.

Trump sparkar Tillerson och UD-topp

USA:s president Donald Trump sparkar utrikesminister Rex Tillerson och UD-toppen Steve Goldstein. Tillerson ersätts av CIA-chefen Mike Pompeo, som hör till den konservativa falangen inom Republikanerna.

I stort sett har Trump och Tillerson kommit bra överens, men de har haft olika åsikter om bland annat kärnenergiavtalet med Iran som Trump tycker är "hemskt", konstaterade presidenten enligt CNN efter beskedet.

- Vi tänkte verkligen inte på samma sätt, sade Trump.

En annan anledning till petningen av Rex Tillerson är att Trump vill ha en ny utrikesminister på plats inför de kommande samtalen med Nordkorea, rapporterar nyhetsbyråerna AFP och Reuters med hänvisning till en högt uppsatt källa i Vita huset. Också den saudiskledda blockaden av Qatar och USA:s utträde ur Paris-avtalet är tunga frågor där det gnisslat i samarbetet.

Rex Tillerson avgår formellt vid månadsskiftet, vid midnatt den 31 mars, sade han vid en pressträff på tisdagskvällen svensk tid. Han passade på att ta upp vad USA åstadkommit under hans tid som utrikesminister och uppmanade sina medarbetare på UD att arbeta vidare i samma anda som tidigare. Politiken mot Nordkorea har lyckats över förväntan enligt Tillerson. Men när det gäller Syrien "återstår mycket att göra", tillstod han.

Tillerson lämnade pressträffen utan att besvara några frågor av journalisterna.

Svag ställning

Rex Tillerson har vid flera tillfällen gått emot Trumps uttalanden, bland annat har han på senare tid kritiserat införandet av ståltullar.

- Det är många som haft uppfattningen att Tillerson har haft en dämpande effekt på Trump, säger USA-experten Merrick Tabor, statsvetare vid Stockholms universitet.

Redan i slutet av förra året förekom medieuppgifter om att Vita huset hade en plan för att avskeda utrikesministern – något Donald Trump dock avfärdade som "falska nyheter".

Enligt The Washington Post bad Trump Tillerson att avgå i fredags. Men enligt ett uttalande av Steve Goldstein, statssekreterare vid utrikesdepartementet, togs Tillerson helt på sängen och trodde att skulle stanna kvar på sin post.

"Tillerson är dock tacksam för att ha fått stå i allmänhetens tjänst", heter det i uttalandet enligt NBC.

Kort efter uttalandet fick även Goldstein sparken.

Mike Pompeo ersätter

Mike Pompeo, nu chef för underättelsetjänsten CIA, kommer att överta Tillersons jobb. "Han kommer att göra ett fantastiskt jobb!", skriver Trump i en tweet. Pompeo ersätts i sin tur av Gina Haspel som blir första kvinna att leda myndigheten.

I ett uttalande till The Washington Post skriver Trump: "Mike tog examen som klassetta vid (militärhögskolan) West Point, tjänstgjorde förtjänstfullt i den amerikanska armén och tog examen med hedersbetygelser vid Harvard Law School."

"Lättare att agera"

Tillersons öppna konflikt med Trump har gjort det svårt för honom att agera. Pompeo kan få det lättare, säger Frida Stranne, USA-forskare vid Högskolan i Halmstad och Uppsala universitet.

- Man kommer ha en mycket mer enhetlig röst och ett team som jobbar fram en strategi som går i linje med Trumps perspektiv.

Att Trump sparkar Tillerson kommer inte som någon blixt från klar himmel, anser även Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

- En del presidenter fungerar lite som sin egen utrikesminister och det är inte helt ovanligt att man byter. Men det här har legat i luften ett tag.

Om efterträdaren Mike Pompeo säger Dag Blanck:

- Han är en person som ligger lite närmare Trump än vad Tillerson har gjort.

Wallström välkomnar

Sveriges utrikesminister Margot Wallström välkomnar Mike Pompeo men säger också att hon uppskattat samarbetet med Rex Tillerson. Kontakterna med Tillerson har varit intensiva på senare tid, framför allt när det gäller Nordkorea. Nu får det arbetet delvis börja om, konstaterar hon.

Den nytillträdde utrikesministern har velat skrota avtalet med Iran.

- Det är förstås en välkänd position som EU har: att det vore mycket olyckligt. Det vore absolut fel väg att gå, så vi kommer att fortsätta att ge våra sakliga argument för att man ska behålla det, säger Margot Wallström till TT.