Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

De fyra kvinnorna som rasismbråket i USA gäller. Från vänster Rashida Tlaib, Ilhan Omar, Ayanna Pressley och Alexandria Ocasio-Cortez. Bild: J. Scott Applewhite
De fyra kvinnorna som rasismbråket i USA gäller. Från vänster Rashida Tlaib, Ilhan Omar, Ayanna Pressley och Alexandria Ocasio-Cortez. Bild: J. Scott Applewhite

Trump slår tillbaka mot rasismanklagelser

"Jag har inte ett enda rasistiskt ben i kroppen", twittrar USA:s president Donald Trump ursinnigt under dag tre i det rasistbråk som för varje timme skruvas upp allt mer. Senare väntas en omröstning hållas i representanthuset om huruvida Trumps uttalanden ska fördömas.

"Dessa tweetar var INTE rasistiska", slår Trump fast samtidigt som representanthuset förberedde omröstningen om förslaget till en resolution där den amerikanske presidentens uttalanden fördöms.

Trump avfärdar representanthusets planer och kallar dem för "den så kallade omröstningen" och "demokraternas rävspel" och han uppmanar sina republikanska partikollegor att inte vara svaga och "gå i fällan".

Det är Donald Trumps twittrande i helgen om "progressiva kongresskvinnor från Demokraterna", som är ursprunget till bråket.

"Hatar vårt land"

Trump uttalade inte varifrån kvinnorna har sitt ursprung men skrev att de "ursprungligen kommer från länder vars regeringar kort och gott är katastrofer, de värsta, de mest korrupta och mest inkompetenta i världen".

"Varför åker de inte tillbaka och fixar sina helt förstörda och brottsangripna platser som de kom från", fortsatte USA:s president.

Dagen därpå – efter att i första hand demokrater stämplat tweetarna som rasistiska – vidhöll Trump sina åsikter om kvinnorna.

– Det här är människor som hatar vårt land Allt de gör är klagar, sade han vid en pressträff och hävdade att de fyra kvinnorna hyste mer "kärlek" till "USA:s fiender såsom al-Qaida".

Det har aldrig rått någon tvekan om vilka de fyra kvinnorna som Trump syftat på är; Alexandria Ocasio-Cortez som representerar delstaten New York i kongressen, Ilhan Omar som företräder Minnesota, Rashida Tlaib som företräder Michigan och Massachusetts-ledamoten Ayanna Pressley.

Samtliga är amerikanska medborgare och tre av dem är födda i USA. Ilhan Omar kom till USA som barn efter att flytt krigets Somalia.

Tillsammans gjorde de ett gemensamt framträdande efter Trumps pressträff i måndags.

Många fördömer

"En uppenbart rasistisk attack" som följer "vita nationalisters dagordning" med en avsikt "att splittra vårt land", löd några av kommentarerna från de fyra kongressledamöterna.

Trumps tweetar och uttalanden har väckt en mängd reaktioner. Exempelvis har Kanadas premiärminister Justin Trudeau förkastat dem, liksom Storbritanniens möjligen blivande premiärminister Boris Johnson. Demokrater har samstämmigt fördömt dem och konstaterat att presidenten uttryckt sig rasistiskt. Ett antal republikaner har också – om än i mildare ordalag – kritiserat Trump. Flera har betonat att de fyra kvinnorna faktiskt är medborgare i USA.

"Det borde röstas om det vidriga språkbruk, om de uttalanden och de lögner som de demokratiska kongresskvinnorna använder. Grundat på deras handlingar tror jag uppriktigt att de hatar vårt Land", skriver Trump i en av sina tweetar på tisdagen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.