Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

President Donald Trump talar med reportrar i Ovala rummet. Arkivbild.)

Trump slår tillbaka – men rysspåret biter sig fast

Förklaringarna till varför FBI-chefen James Comey fick sparken har varierat sedan avskedandet slog ned som en bomb i tisdags. Men nu säger presidenten själv att han "hela tiden tänkt sparka Comey" som han också kallar "posör" och "publikfriare".

Det är i en intervju med NBC som Trump säger att det inte hade spelat någon roll vad justitiedepartementet än hade rekommenderat, han hade sparkat Comey i vilket fall.

- Jag skulle sparka honom ändå, alldeles bortsett från några rekommendationer. Han är en posör, han är en publikfriare, säger Donald Trump i intervjun där han också berättar att Comey vid tre olika tillfällen – under en middag och under två telefonsamtal – direkt sagt till Trump att presidenten inte var föremål för någon FBI-utredning.

Trump rasande

Den utredning som Trump syftar på är den pågående FBI-undersökningen om att Ryssland påverkade den amerikanska valrörelsen.

När James Comey i mars frågades ut av representanthusets underrättelseutskott bekräftade FBI-chefen redan då att en eventuell koppling mellan Moskva och president Donald Trumps kampanjteam var under utredning. Beskedet uppges ha gjort Trump rasande. Lägg därtill Comeys vägran att ge något som helst stöd åt Trumps anklagelser om att hans företrädare Barack Obama skulle ha låtit avlyssna honom.

Ändå sedan i tisdags då Comeyhistorien slog ner som en bomb har Vita huset levererat olika förklaringar till varför FBI-chefen fick gå. Först berodde det på hans hantering av utredningen om den demokratiska presidentkandidaten Hillary Clintons epost. Dagen därpå hette det att Donald Trump bestämt sig först efter att justitieminister Jeff Sessions och biträdande justitieminister Rod Rosenstein rekommenderat ett avskedande. Samma dag sade Trump själv – i samband med ett fototillfälle – att det berodde på att Comey "gjorde ett dåligt jobb".

"Hade brett stöd"

I NBC-intervjun säger också Trump att Comey lämnade ett FBI i "kaos" efter sig.

Men uppgifter om att det skulle råda missnöje och oordning inom FBI tillbakavisades av den tillförordnade FBI-chefen Andrew McCabe när han under torsdagen frågades ut av senatens underrättelseutskott.

- Direktör Comey hade ett brett stöd och det har han också i dag. Jag håller direktör Comey högt. Jag har den största respekt för hans kunskaper och hans integritet, svarade McCabe på utskottets frågor om hans förre chef.

Utfrågningen i senaten var planerad sedan länge och skulle handla om "globala hot". Enligt planen skulle James Comey ha svarat på utskottets frågor men nu fick alltså hans efterträdare snabbt rycka in.

"Absolut ja"

Andrew McCabe gjorde också klart att FBI:s ryssutredning kommer att fortsätta inom myndigheten.

- Man kan inte stoppa FBI:s män och kvinnor från att göra det rätta. Samtliga agenter som är inblandade i den utredningen har kvar sina positioner.

Innan dess svarade han "Absolut, ja" på frågan om han kommer att informera utskottet om Vita huset försöker lägga sig FBI:s utredning om påstådd ryssinblandning i den amerikanska valrörelsen.

Den demokratiska senatorn John Warner tog också upp ryssfrågan upp under utskottsutfrågningen plus den fråga som ständigt återkommit sedan Comey fick sparken i tisdags, nämligen tidpunkten för avskedandet, rapporterar AFP.

- För många, inklusive mig själv, är det svårt att inte dra slutsatsen att presidentens beslut att avskeda direktör Comey inte är kopplad till denna utredning.