Trump skrivs ut: "Var inte rädd för covid"

USA:s president Donald Trump skrivs ut från militärsjukhuset Walter Reed vid midnatt svensk tid, skriver han själv på Twitter. "Var inte rädd för covid. Låt det inte dominera ditt liv" uppmanar presidenten också i sitt Twittermeddelande.

ANNONS
|

"Jag kommer att lämna det fina Walter Reed-sjukhuset i dag klockan 6.30 på eftermiddagen (00.30, svensk tid). Mår mycket bra. Var inte rädd för covid. Låt det inte ta över ditt liv. Vi har utvecklat, under Trumps regering, några riktigt bra läkemedel och kunskap. Jag mår bättre än vad jag gjorde för 20 år sedan!", lyder hela Twitterinlägget.

Kort efter att Trump låtit omvärlden veta att han snart får lämna sjukhuset bekräftades uppgiften av Vita husets läkare Sean Conley på en pressträff utanför Walter Reed.

– Det har gått 72 timmar sedan han senast hade feber, sade Conley.

Han förklarade också att den medicinska bedömningen är att presidenten nu kan lämna sjukhuset samt att Trumps syresättning är normal och att han inte har några problem med andningen.

ANNONS

"Ej utom fara"

– Presidenten kommer att få sin femte dos av läkemedlet remdesivir på tisdag i Vita huset.

Enligt Conley har Trump fått syrgas två gånger, och läkaren tillägger att det finns ingenting som kan göras på Walter Reed för Trump som inte kan göras i Vita huset, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

– Presidentens läkarlag känner försiktig optimism men är samtidigt på sin vakt, sade Conley.

– Han är inte helt utom fara än.

Donald Trump blev inlagd på Walter Reed i fredags, det vill säga samma dag som Trump själv meddelade att han och hustrun Melania Trump testats positivt för covid-19.

Pressekreteraren smittad

Beskedet från Trump om att han skrivs ut kom några timmar efter att det blivit känt att ännu en av presidentens nära medarbetare, pressekreteraren Kayleigh McEnany, har smittats av coronaviruset.

McEnany säger själv i ett uttalande att hon inte känt av några symptom, och att hon nu kommer att försätta sig i karantän. McEnany poängterar att hon testat negativt efter i torsdags, det vill säga den dag som Trump antas ha fått beskedet om att han var smittad.

"Efter att ha testats negativt konsekvent, inklusive varje dag sedan i torsdags, testade jag positivt för covid-19 på måndagsmorgonen", säger hon.

Senast sågs den covid-sjuke presidenten under söndagen, då han iklädd munskydd under en kort åktur vinkade till anhängare och press vid militärsjukhuset en liten bit utanför huvudstaden Washington DC.

ANNONS

Framträdandet kom strax efter det att Donald Trump i ett videoframträdande från sjukhuset sagt att det som har hänt honom har varit lärorikt.

– Jag tror också att vi kommer att bjuda på en liten överraskning till de stora patrioter som finns ute på gatan, och de har varit där ute under lång tid. De har Trumpflaggor och älskar vårt land. Jag berättar det inte för någon annan än er, men jag kommer att göra ett litet överraskningsbesök, sade Trump.

Förvånande ansvarslöshet"

Knappt hann den åkturen avslutas innan kritiken från medicinska experter började trilla in, då presidenten delade fordon med Secret Service-agenter.

De bar visserligen skyddsutrustning, men den såg inte ut att vara i klass med den som medicinsk personal med närkontakt med covid-sjuka bär.

Bilen är inte bara skottsäker, utan också hermetiskt tillsluten, konstaterar James Philips, chef för katastrofmedicin vid universitetet George Washington.

"Risken för covid-19-överföring är så hög den kan bli utanför medicinska procedurer. Ansvarslösheten är förvånande", skriver han på Twitter.

Vita husets talesperson Judd Deere försvarar däremot åkturen, och säger att man vidtagit lämpliga åtgärder för att skydda de inblandade, enligt CBS News.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS