Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ett företag misstänks för att oriktigt ha tankat ner personlig information om över 50 miljoner Facebook-användare och sålt sina tjänster till president Donald Trumps valkampanj 2016. Arkivbild.

Trump ska ha köpt skördade personuppgifter

Facebook har kapat alla kontakter med dataanalysföretaget Cambridge Analytica. Företaget ska ha tankat ner personlig information om över 50 miljoner Facebook-användare och sålt sina tjänster till president Donald Trumps valkampanj 2016.

"Vi kommer att vidta rättsliga åtgärder om det är nödvändigt för att hålla dem ansvariga och till svars för något som helst olagligt beteende", skriver Facebook i ett uttalande.

Tidningarna New York Times och Guardian-ägda brittiska The Observer har pratat med före detta anställda på Cambridge Analytica och läst dokument om saken.

Företaget ska ha börjat komma över uppgifterna 2014. Det gjordes via en app kallad thisisyourdigitallife, som byggts av en Aleksandr Kogan som samtidigt arbetade på Cambridge university. Omkring 270 000 Facebook-användare fick betalt för att ta personlighetstester via appen och gå med på att uppgifterna samlats för forskningssyften.

Anpassade budskap

Men i själva verket samlades också uppgifter om användarnas Facebook-vänner in, enligt tidningarna. Över 50 miljoner människor fanns till slut i arkivet – nästan en fjärdedel av de potentiella väljarna i USA-valet i november 2016. Utifrån personuppgifterna fanns sedan möjlighet att göra prognoser om åsikter och skicka individuellt anpassade politiska budskap för att påverka personernas val.

- Vi utnyttjade Facebook till att skörda miljontals människors profiler. Och bygga modeller för att utnyttja vad vi visste om dem och sikta in oss på deras inre demoner. Det var grunden som hela företaget var byggt på, säger Christopher Wylie, som beskrivs som en visselblåsare som jobbat på Cambridge Analytica, enligt The Observer.

51 miljoner kronor

Enligt USA:s federala valkommission anlitade Trumpkampanjen Cambridge Analytica i juni 2016 och betalade över 6,2 miljoner dollar (motsvarande nära 51 miljoner kronor) för dess tjänster.

Intrånget beskrivs som ett av de största hittills hos Facebook.

Facebook uppgav på fredagen att all kontakt avbrutits med Cambridge Analytica och dess ägarbolag Strategic Communication Laboratories (SCL) sedan brott mot reglerna för dataintegriteten konstaterats. Detta sedan Facebook bland annat fått uppgifterna om att företagen vägrat radera uppgifter om Facebook-användare som samlats in på oriktigt sätt.