Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
En anställd i Vita huset försöker att ta bort mikrofonen från Jim Acosta, sedan han och president Donald Trump hamnat i ordväxling.

Trump skällde ut reporter: "Hemsk person"

Vita huset har dragit in ackrediteringen för CNN:s Jim Acosta. Beslutet kommer efter en presskonferens där USA:s president Donald Trump anklagade journalisten för att vara "folkets fiende". Trumps stab anklagar dessutom Acosta för att ha "lagt sin hand" på en anställd i Vita huset.

Dagen efter det att hans parti Republikanerna åkt på ett bakslag i kongressvalet inledde USA:s president sin presskonferens med att gratulera Demokraternas Nancy Pelosi för hennes hårda arbete. Men tonen hårdnade i takt med att journalister pressade Donald Trump om hans retorik under valrörelsen när det gäller de migranter som vandrar genom Centralamerika på väg mot USA.

En synbart upprörd Trump kallade Jim Acosta "en oförskämd, hemsk människa" sedan CNN-reportern vägrade att följa presidentens uppmaning att sätta sig ner. Han fortsatte att ställa kritiska frågor – och vägrade att lämna ifrån sig mikrofonen trots att en praktikant försökte få honom att göra just det.

Ingen ackreditering

Några timmar senare meddelade Vita huset genom pressekreteraren Sarah Sanders att Acostas ackreditering dras in på obestämd tid – efter det att journalisten twittrat att han inte längre fick komma in i Vita huset.

- I uttalandet skriver Sanders att president Trump tror på en fri press och välkomnar tuffa frågor, men att man inte "tolererar att en reporter placerar sin hand på en ung kvinna som bara försöker att göra sitt jobb som praktikant i Vita huset".

Acosta kallar i sin tur uttalandet för en lögn och får uppbackning av sin arbetsgivare, liksom ett antal andra journalister som bevittnade händelsen.

Finns på film

Förloppet filmades från en mängd olika vinklar. I klippen syns hur kvinnan upprepade gånger sträcker sig fram och till slut tar tag i mikrofonen. Acosta vrider då kroppen något från henne samtidigt som hans vänstra överarm nuddar vid kvinnans utsträckta arm. Han riktar sig mot kvinnan och säger "ursäkta mig" och fortsätter att ställa frågor till presidenten. Acosta tar inte i kvinnan med sina händer.

Trump har upprepade gånger anklagat medier som The New York Times och CNN för att sprida "fejkade nyheter". De återkommande attackerna har bland annat kritiseras av FN:s tidigare högkommissarie för mänskliga rättigheter, Zeid Ra'ad Al Hussein.