En demonstrant utanför Saudiarabiens ambassad i Washington med en bild på den försvunne journalisten Jamal Khashoggi.
En demonstrant utanför Saudiarabiens ambassad i Washington med en bild på den försvunne journalisten Jamal Khashoggi.

Trump: Saudiarabien kan komma att straffas

President Donald Trump varnar Saudiarabien för amerikanska kraftåtgärder om kungadömet skulle visa sig ligga bakom försvinnandet av Washington Post-skribenten Jamal Khashoggi.

ANNONS
|

Trumps kraftfulla uttalanden ges bland annat i programmet "60 Minutes Sunday" i kanalen CBS News , som förhandssläppt ett klipp från intervjun.

Enligt Trump – som säger att han ännu inte har bevis på att Saudiarabien ligger bakom händelsen eller har hört de inspelningar som sägs skildra det misstänkta mordet – är fallet extra allvarligt eftersom Khashoggi arbetat som journalist.

"Ser inte bra ut"

Men den omfattande vapenaffär som USA och Saudiarabien enats om stoppas inte. Enligt Trump kommer detta bara att drabba USA. Det var också något som presidenten upprepade i ett framträdande i Vita huset.

ANNONS

- Det finns andra saker vi kan göra som är väldigt, väldigt kraftfulla – väldigt starka. Och vi kommer att genomföra dem sade Trump och tillade att han inte längre har några förhoppningar om att Khashoggi är vid liv.

- Det var vad vi hoppades på först. Vårt första hopp var att han inte hade dödats. Men det kanske inte ser så bra ut utifrån vad vi har hört.

Presidenten berättade också att han skulle prata med kronprins Mohammed bin Salman inom kort om händelsen.

Uppgifter om klocka

I helgen kom uppgifter om att Khashoggi kan ha spelat in det misstänkta mordet med en smart klocka när han besökte Saudiarabiens konsulat i Istanbul, enligt den turkiska tidningen Sabah som hänvisar till källor inom säkerhetstjänsten. Inspelningen från klockan ska tyda på att han förhörts, torterats och sedan dödats, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

ANNONS

Sabah skriver att Khashoggis klocka sparade filmen i sitt minne, och att minnet i sin tur var synkroniserat med en mobiltelefon som hans fästmö bar utanför. De saudiska agenterna ska efter Khashoggis död ha upptäckt att klockan spelade in, och använde hans fingeravtryck för att låsa upp den och radera filer. Men alla filer togs inte bort, skriver Sabah som anses stå nära det regerande AK-partiet.

Experter har dock ifrågasatt om Khashoggis klocka inifrån konsulatet rent tekniskt skulle kunna skicka information till en molntjänst via en telefon utomhus. Avståndet anses troligen vara för långt, och en uppladdning skulle antagligen kräva att Khashoggi även hade en telefon med sig in, rapporterar Reuters.

"Ren lögn"

Turkiet anklagar Saudiarabien för försvinnandet och rapporteras ha bevis för att den regimkritiske 59-åringen mördats på beskickningen.

Saudiarabien nekar till att ha mördat Khashoggi – anklagelserna är ren lögn, säger landets inrikesminister Abdulaziz bin Saud Al Saud enligt nyhetsbyrån SPA.

Samtidigt har Saudiarabien skickat personal till Turkiet och lovat att bistå i utredningen av försvinnandet. Men Ankara höjer rösten och hävdar att Turkiet nekas hjälp att lösa fallet. Bland annat sägs turkiska utredare inte ges tillträde till konsulatet.

- Vi har fortfarande inte sett något samarbete i syfte att säkra en smidig utredning för att lösa det här. Vi vill se ett sådant, säger utrikesminister Mevlüt Cavusoglu vid ett besök i London enligt nyhetsbyrån AFP.

ANNONS

Fallet har lett till bestörtning världen över.

TT

Fakta: Jamal Khashoggi

Jamal Khashoggi flydde Saudiarabien i september 2017, några månader efter det att prins Mohammad bin Salman utsetts till tronarvinge. Tiotals dissidenter hade då gripits, däribland intellektuella och muslimska predikanter, trots kronprinsens löften om att öppna landet mot omvärlden.

Khashoggi hade tidigare skrivit för den panarabiska dagstidningen Al-Hayat, som ägs av den saudiske prinsen Khaled bin Sultan al-Saud, men som enligt egen utsago förbjudits sedan den försvarat Muslimska brödraskapet. Regeringen i Riyad anser att organisationen är en terrorgrupp.

Khashoggi, som sedan i fjol levt i exil i USA, där han arbetat som skribent för The Washington Post, har kritiserat Saudiarabiens inblandning i kriget i Jemen. Khashoggi har också beskrivit den rädslans kultur han anser råder i Saudiarabien efter massgripanden av människorättsaktivister och dissidenter.

Källa: AFP

ANNONS