Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Donald Trump, omgiven av republikanska kongressledare och ministrar, håller pressträff i en hangar på Camp David.

Trump samlar laget inför viktigt valår

En invandringsreform och satsningar på infrastruktur står högt på president Donald Trumps dagordning under mellanvalsåret 2018. De nedskärningar i välfärdsprogram som många republikaner strävat efter kanske får vänta, enligt presidenten.

I helgen samlar presidenten ministrar, myndighetschefer och partitoppar på sitt fritidsresidens Camp David för att balansera skeppet och staka ut färdplanen. Det är ett viktigt år, där Republikanerna ska kämpa för att behålla sin majoritet i kongressen i höstens val.

På en pressträff i en utkyld hangar visar Trump, hans ministrar och ledande republikaner upp en enad front. Trump säger att han själv kommer att vara aktiv under valrörelsen.

- Vi måste ha fler republikaner, så jag kommer att arbeta för sittande och för alla andra som delar mina tankar.

Riskerar tappa platser

Partiet som kontrollerar Vita huset brukar traditionellt tappa platser i kongressen i det första valet efter presidentvalet, och Trumps låga popularitetssiffror kan öka utsikten till förluster för Republikanerna.

Hittills har Donald Trump bara vunnit en större politisk seger – en skattereform som antogs i december. Om Demokraterna vinner fler mandat i valet i november blir det ännu svårare att få igenom andra lagförslag.

Välfärd kan få vänta

På pressträffen förklarar Trump att en invandringsreform, där muren mot Mexiko ingår, och satsningar på infrastruktur står högt på dagordningen. Däremot verkar den välfärdsreform som talmannen Paul Ryan och andra republikaner i representanthuset strävar efter inte finnas bland Trumps närmaste mål.

- Vi tittar på det, svarar Trump på journalisternas frågor, men säger att målet är att nå en uppgörelse med Demokraterna. Om det inte är genomförbart, så kanske försöket får anstå tills vidare, tillägger han.

När det gäller invandringsreformen står partierna långt ifrån varandra. Demokraterna vill inte finansiera muren mot Mexiko och Republikanerna kräver skärpt gränskontroll för att gå med på skyddet för de så kallade drömmarna, hundratusentals illegala migranter som kom till USA som barn.