Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan berättade "den nakna sanningen" om Jamal Khashoggi under ett tal i parlamentet.

Trump: Sämsta mörkläggningen någonsin

Mordet på journalisten Jamal Khashoggi på Saudiarabiens konsulat i Istanbul var både planerat och politiskt motiverat. Det säger Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, som kräver att de skyldiga lämnas ut från Saudiarabien. Donald Trump kallar Saudiarabiens agerande för "en av de sämsta mörkläggningarna någonsin".

USA har identifierat några av de personer från Saudiarabien som ligger bakom mordet på Khashoggi och kommer att vidta åtgärder mot dem. Det handlar bland annat om att dra in visum och utreda sanktioner, säger utrikesminister Mike Pompeo enligt Reuters.

- Dessa straff kommer inte vara det sista som hörs från USA i den här saken, säger Pompeo.

- Vi ska göra det mycket tydligt att USA inte tolererar sådana här hänsynslösa handlingar för att tysta Mr Khashoggi, en journalist, genom våld.

På en fråga om hur mordet kunde inträffa svarade USA:s president Donald Trump att det var "en av de sämsta mörkläggningarna någonsin".

Den "nakna sanningen"

Under ett tal i det turkiska parlamentet kom slutligen det som president Recep Tayyip Erdogan har lovat att avslöja sedan flera dagar tillbaka – den "nakna sanningen" om vad som hände när den saudiske journalisten Jamal Khashoggi dog innanför konsulatets väggar.

Saudiarabiens version av händelseförloppet är att Khashoggi dödades av misstag under ett slagsmål, men den förklaringen ger inte Erdogan mycket för. Han stämplar tvärtom dödsfallet som ett barbariskt mord med politiska motiv.

- Säkerhets- och underrättelsetjänsterna har bevis för att mordet var planerat, säger Erdogan enligt Reuters.

Som exempel nämner han att 15 saudiska agenter anlände till konsulatet samma dag som Jamal Khashoggi mördades, att ytterligare tre agenter åkte till en skog omkring 90 kilometer söder om Istanbul, och att inspelningsfunktionen på konsulatets säkerhetskameror stängdes av på förhand.

Vill ha oberoende kommission

Enligt president Erdogan har 18 personer gripits i Saudiarabien för misstankar om att de varit inblandade i mordet. Han säger att uppgifterna om de gripna är samstämmiga med information som den turkiska underrättelsetjänsten har sedan tidigare, och vänder sig direkt till Saudiarabiens kung Salman med uppmaningen att dessa ska ställas inför rätta i Turkiet.

- Detta är mitt förslag och mitt krav, det är här som händelsen inträffade och det är det viktigaste, säger Erdogan.

Erdogan kräver att Saudiarabien berättar var Jamal Khashoggis kvarlevor finns och lovar att Turkiet ska utreda mordet på alla tänkbara sätt, skriver Reuters. Han vill också att en oberoende kommission ska granska fallet.

I ett uttalande svarade Saudiarabiens regering, efter att ha rådgjort med kung Salman, att landet kommer se till att sanningen kommer fram. De lovade också att de ansvariga för mordet får ta konsekvenserna – oavsett vem det är, som meddelandet uttryckte det.

"Kroppen styckades"

Flera hårresande uppgifter om fallet kommer in från flera håll. Gemensamt för de flesta är att de inte kan bekräftas av en oberoende instans och därför ska tas med en nypa salt.

Till exempel uppger källor till Sky News att delar av Jamal Khashoggis kropp hittats. Den brittiska tv-kanalen uppger att kroppsdelarna hittades i det saudiska generalkonsulatets privata trädgård i Istanbul, vilket talar emot turkiska uppgifter om att Khashoggis kropp ska ha förts till en skog.

En annan uppgift kommer i en opinionsartikel i dagstidningen Hürriyet. I texten redogör artikelförfattaren för hur Jamal Khashoggi sakta ströps till döds, och hur en saudisk kriminaltekniker styckade hans kropp medan han lyssnade på musik.

Senare på tisdagen uppgav tv-kanalen CNN Turk att turkisk polis har hittat två resväskor med Khashoggis tillhörigheter, bland annat en dator. Väskorna hittades när polisen undersökte den bil som tillhör det saudiska konsulatet och som hittades i ett parkeringshus i måndags.

Två saudiska källor säger till Reuters att en av kronprinsens rådgivare, som befann sig i Saudiarabien, gav order över internet till agenterna som dödade Khashoggi.