Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Donald Trump och Steve Bannon. Bilden är från i slutet av januari 2017, strax efter Trumps tillträde som USA:s president.

Trump rasar mot sin tidigare högra hand

USA:s president Donald Trump anklagar Steve Bannon för att ha läckt hemliga uppgifter till författaren Michael Wolff. Trump som tidigare vurmat för Bannon tar nu kraftigt avstånd från sin förre chefsstrateg.

Michael Wolffs kommande bok om Donald Trump, "Fire and Fury: Inside the Trump White House", tar upp ett påstått möte mellan Trumps kampanjstab och representanter för Rysslands regering i juni 2016, bara månader före presidentvalet samma år. På mötet fanns Donald Trumps son Donald Trump junior, svärsonen Jared Kushner och valkampanjens ordförande Paul Manafort, säger Bannon i intervjun som refereras i boken rapporterar AFP.

"De tre högt uppsatta killarna i valkampanjen tyckte att det var en bra idé att träffa en utländsk regering i Trump Tower i konferensrummet på 25:e våningen, utan advokater", säger Bannon i ett utdrag ur boken som publiceras i The Guardian och New York Magazine.

"Även om du inte tyckte att det var förräderi, eller opatriotiskt, eller skit, och jag råkar tycka att det var allt detta, borde du ha ringde FBI omedelbart", säger Bannon i boken enligt AFP.

Trump: Mist förståndet

Trump reagerade på publiceringen genom att låta sin advokat skicka ett brev till Bannon med anklagelser om ha brutit mot ett sekretessavtal. Presidenten kommenterade också frågan i ett skrift uttalande där han tonar ned Bannons roll i valkampanjen:

"Steve Bannon har ingenting att göra med mig eller mitt presidentskap. När han sparkades miste han inte enbart sitt jobb, han miste sitt förstånd", skriver Trump.

"Steve och jag möttes sällan på tu man hand och låtsas bara att han haft inflytande för att lura ett fåtal personer med vare sig tillgång eller kännedom".

Bannon: Stöder Trump

Men Bannon verkar inte sugen på att ge sig in i en fajt. I en första kommentar sedan publiceringen av utdragen säger Bannon att han fortfarande stöder Trump, skriver CNN.

- USA:s president är en framstående man, säger Bannon i en intervju med radiokanalen SiriusXM.

- Du vet, jag står bakom honom alla dagar i veckan.