Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

USA:s president Donald Trump talar under en middag med Nordkoreas ledare Kim Jong-Un på onsdagen.

Trump prisar det inledande mötet med Kim

De förenades i ett handslag. Framför smattrande kameror möttes Nordkoreas ledare Kim Jong-Un och USA:s president Donald Trump en andra gång för ett toppmöte. Trump prisade samtalen under den gemensamma middagen senare under kvällen.

- De kommer att vara mycket framgångsrika. Vi har en bra relation, svarade Trump på frågan om hur samtalen kommer att gå när de två ledarna, vars länder sedan 1950-talet varit ärkefiender, anlände till Metropole Hotel i centrala Hanoi i Vietnam.

Det var sedan Kim och Trump hade skakat hand och poserat framför ett stort pressuppbåd som de båda svarade på frågor från journalister.

- Jag är säker på att vi ska nå ett resultat som kommer att välkomnas av folket. Jag kommer att göra mitt bästa för att säkerställa det, sade Kim Jong-Un, vars svar gavs på koreanska och vidarebefordrades via tolk.

- Vårt förra möte var en fantastisk framgång, och jag tror att det här kommer att bli lika bra eller ännu bättre, sade Trump.

Trump och Kim höll därefter ett tjugo minuter långt samtal i enrum, för att sedan sätta sig till bords för en middag.

"Lyckat möte"

Efter middagen skrev Trump på Twitter att mötet varit mycket lyckat:

"Fantastiska möten och middag i kväll i Vietnam med Nordkoreas Kim Jong-Un. Väldigt bra dialog. Fortsätter i morgon!"

Även Kim beskrev dagen som givande.

- Vi har fört en väldigt intressant dialog med varandra, sade Nordkoreas ledare enligt Vita Huset.

Kockar från Nordkorea arbetade tillsammans med personalen på lyxhotellet, som härstammar från kolonialtidens Vietnam, för att åstadkomma en blandad meny med koreanska och västerländska rätter, uppger två källor för nyhetsbyrån Reuters. Enligt Vita Huset serverades en fyrarättersmiddag.

På torsdagen ska de båda ledarna hålla ett 45 minuter långt möte i enrum, och därefter fortsatta möten tillsammans med sina medarbetare, skriver Reuters.

Redan en framgång

Kim och Trump, vars första historiska första möte ägde rum i Singapore i somras, väntas diskutera Nordkoreas kärnvapen, sanktionerna mot landet och ett formellt krigsavslut på Koreahalvön.

Samtalen sker mot bakgrund av den överenskommelse som de båda ledarna ingick i Singapore, där Nordkorea bland annat åtog sig att arbeta för kärnvapennedrustning. Men dokumentet innehöll varken specifika detaljer eller tidsplaner.

Såvitt man vet har inget konkret hänt sedan dess, säger Frida Stranne, USA-forskare vid Högskolan i Halmstad.

- Donald Trump ser redan mötet i Hanoi som en framgång, även om vi inte vet om det kommer att resultera i något konkret denna gång heller. Men det har ändå skett en avspänning på Koreahalvön som är viktig för honom att kunna peka på, säger hon och påpekar samtidigt att det säkerligen pågått samtal även mellan de båda toppmötena.

Experter har varnat för att Nordkorea inte tycks ha några planer på att avveckla sin omfattande kärnvapenarsenal. Bristen på resultat har fått en grupp senatorer i USA att avråda president Trump från att ingå ännu en överenskommelse med Nordkorea.

- Det är väldigt svårt att se att Nordkorea skulle ge upp sin kärnenergiteknik och kärnvapenutveckling i utbyte bara mot lyfta sanktioner. Kim Jong-Un vet förstås att en ny president i Vita Huset inte nödvändigtvis garanterar honom långsiktig säkerhet, säger Stranne.

Fredsavtal mer troligt

Större hopp sätts i stället till att mötet blir ett steg mot ett fredsavtal mellan Syd- och Nordkorea, eller åtminstone ett officiellt erkännande att kriget nu är över. De två länderna befinner sig i vapenstillestånd sedan slutet av Koreakriget 1953, som under tre år skördade flera miljoner liv. Sedan dess har inget formellt fredsavtal slutits och kriget är fortfarande ett öppet sår i både Nord- och Sydkorea.

Men nu är ett sådant avtal "fullt möjligt", enligt en talesperson för Sydkoreas president Moon Jae-In.

Att få till stånd ett fredsavtal har länge varit en prioriterad fråga för det isolerade Nordkorea, som hoppas att det kan normalisera landet i internationella sammanhang, och i förlängningen häva de omfattande sanktionerna.

För USA är frågan mer komplicerad. Landet har en militär närvaro i Sydkorea, som delvis motiveras av spänningarna på Koreahalvön. Den närvaron skulle kunna ifrågasättas om det blir ett formellt slut på Koreakriget.