USA:s före detta president Trump har valt att stämma sin politiske motståndare Hillary Clinton. Arkivbild.
USA:s före detta president Trump har valt att stämma sin politiske motståndare Hillary Clinton. Arkivbild. Bild: John Raoux

Trump påstår att valet 2016 var riggat – stämmer Clinton

USA:s förre president Donald Trump stämmer Hillary Clinton tillsammans med flera andra, rapporterar The Guardian. Enligt tidningen anklagar Trump sin förre presidentvalsmotståndare för att ha fabricerat anklagelser om rysk inblandning, och på så sätt riggat valet emot honom.

ANNONS
|

Hillary Clinton, Demokraternas nationalkommitté och förre FBI-chefen James Comey är bara några av de som anklagas för att ha konspirerat mot Trump i det amerikanska presidentvalet 2016.

Stämningen som nu ska ha lämnats in till en domstol i södra Florida rör bland annat anklagelser om utpressning och spridning av lögner ”i skadligt syfte”. Trumps juridiska team skriver i sin ansökan att Hillary Clinton och hennes medhjälpare ”orkestrerade en otänkbar komplott” genom att ”uppsåtligt” sprida lögner om att Ryssland stöttat Trump i valet. Enligt expresidenten är konspirationen dessutom av sådan karaktär ”att till och med Watergate bleknar i jämförelse.”

Ryssland har genomgående förnekat inblandning, och en särskild utredning ledd av Robert Mueller lyckades aldrig fastslå en koppling mellan en eventuell rysk påverkanskampanj och Trump själv.

ANNONS

LÄS MER:Mueller lugn under polemisk maratonutfrågning

Åklagare: Trump skyldig till flera brott

Varför Trump väljer att stämma Clinton för detta nu – sex år efter ett val han dessutom vann – är oklart.

Tajmingen är dock läglig i att det avleder uppmärksamheten från onsdagens avslöjande, då ett avgångsbrev skrivet av särskilda åklagaren Matt Pomerantz publicerades av New York Times. I brevet säger sig Pomerantz, som tillsammans med åklagare Carey Dunne utrett Trump i ett ekobrottmål, vara övertygad om att Trump ”är skyldig till flera grova brott”.

Arkivbild på distriktsåklagare Alvin Bragg, som valde att inte väcka åtal mot Trump.
Arkivbild på distriktsåklagare Alvin Bragg, som valde att inte väcka åtal mot Trump. Bild: Craig Ruttle

”Teamet som utrett herr Trump hyser inga tvivel om huruvida han begick brott — det gjorde han”, skrev han bland annat i brevet.

Pomerantz valde att hoppa av utredningen efter att den nyutsedda distriktsåklagaren i New York, Alvin Bragg, valt att inte väcka åtal mot Trump. Enligt Pomerantz var detta ett gravt misstag, som ”kommer fördöma alla framtida försök att åtala Trump för de kriminella förehavanden vi utrett.”

LÄS MER:Trump: "Putin har förändrats väldigt mycket"

LÄS MER:Hur ska vi förstå Trump om han censureras bort?

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS