Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Trump: "Onda förlorare" bakom dådet

Chock, sorg och avsky. Så reagerar ledare över hela världen på dådet i Manchester i går kväll.

- Jag kallar dem inte monster, för de hade gillat den termen. Jag kallar dem förlorare för det är det de är – kom ihåg det, säger Donald Trump vid en gemensam pressträff med den palestinske presidenten Mahmud Abbas i Betlehem på Västbanken.

Presidenten säger att USA står i "absolut solidaritet" med britterna.

- Som USA:s president och representant för dess folk; vi ber för människorna i Manchester. Vårt djupaste deltagande till dem som skadats så allvarligt i terrorattacken, till de många döda och till deras anhöriga, säger Trump.

Även Mahmud Abbas uttrycker sitt deltagande med Storbritannien med anledning av det misstänkta terrordådet.

Tackar räddningstjänsten

Storbritanniens drottning Elizabeth skriver i ett uttalande att hela landet har chockats av att så många dödats och skadats.

"Jag vet att jag pratar för alla när jag uttrycker min djupaste medkänsla för dem som har drabbats av denna fruktansvärda händelse", skriver hon.

Drottningen tackar räddningstjänstens personal för den professionalitet och omsorg den visat.

"Och jag vill uttrycka min beundran för sättet som Manchesters invånare har svarat, genom medmänsklighet och medlidande, på denna barbariska händelse".

"Brutalt och vettlöst dåd"

Sveriges statsminister Stefan Löfven kallar det "en fruktansvärd attack, riktad mot barn, unga och deras föräldrar, på väg hem efter en konsert i Manchester".

"Det är ett brutalt och vettlöst dåd som skär i hjärtat hos varje empatisk människa. Vi sörjer de döda, vi tänker på familjerna vars älskade inte kom hem, och på de vars liv är förändrade för alltid. Sverige delar det brittiska folkets chock och vrede", skriver statsministern i ett uttalande på regeringens hemsida.

Löfven säger också att regeringen följer situationen noga, och står i kontakt med de brittiska myndigheterna som man är "redo att bistå i denna mörka stund".

Kungen kommenterar

"Det är med sorg som drottningen och jag tagit emot beskedet om det avskyvärda dådet i Manchester, Storbritannien", skriver kung Carl XVI Gustaf på hovets sajt.

"Detta dåd är ytterligare ett attentat mot det öppna och toleranta samhälle som vi alla vill leva i. Det är viktigt att vi står enade tillsammans mot denna ofattbara ondska", skriver kungen.

"Hänsynslös omänsklighet"

Politiker från hela världen uttrycker också sin sorg och sin avsky över dådet.

"Chockerande nyheter om misstänkt terrorattack i Manchester. Mina tankar går till offren och deras familjer", skriver utrikesminister Margot Wallström (S) på Twitter.

Finlands president Sauli Niinistö säger enligt FNB att dådet mot en konsertplats full av unga är "ett bevis på hänsynslös omänsklighet".

"En attack mot oskyldiga"

Frankrikes president Emmanuel Macron reagerade med "fasa och chock" när han först hörde om dådet, enligt ett uttalande från hans stab. Macron planerar att tala med Storbritanniens premiärminister Theresa May om attentatet, enligt AFP.

Australiens premiärminister Malcolm Turnbull säger att händelsen är särskilt vidrig och kriminell, eftersom den har riktats mot tonåringar: "Detta är en attack mot oskyldiga. Det finns säkerligen inget brott mer förkastligt än mord på barn. Detta är en riktad och brutal attack mot unga människor överallt, mot frihet överallt".