Det kan ha varit en av de nya robotarna som visades upp i den stora militärparaden på lördagen i Pyongyang som testades av Nordkorea i helgens misslyckade uppskjutning.
Det kan ha varit en av de nya robotarna som visades upp i den stora militärparaden på lördagen i Pyongyang som testades av Nordkorea i helgens misslyckade uppskjutning.

Trump om Nordkorea: Hoppas på fred

ANNONS
|

- Det här visar varför vi försöker arbeta så nära Kina just nu... för att försöka få det här under kontroll och nå målet om en kärnvapenfri Koreahalvö, säger Mattis.

Det var i lördags som Nordkorea genomförde en misslyckad uppskjutning av en robot. Enligt James Mattis var det inte frågan om en interkontinental sådan, men likväl ser han det som ett "vårdslöst drag".

ANNONS

"Hoppas på fred"

President Donald Trump, säger i en intervju med Fox News att han inte vill kommentera om ett militärt angrepp mot Nordkorea är aktuellt. Men Trump påpekar att tidigare amerikanska presidenter hittills har misslyckats med att förhandla om en lösning.

- Jag hoppas på fred, men de har pratat med den här herren (Kim Jong-Un) under lång tid... Alla har blivit utmanövrerade. De har alla blivit utmanövrerade av den här herren, så vi får se vad som händer.

I stället prisar Trump Kinas president Xi Jinping för att ha axlat ett historiskt starkt ansvar i försöken att hantera Nordkorea.

- Han arbetar så bra. Många kolskepp har sänts tillbaka, bränsle har sänts tillbaka... Ingen från vår sida har tidigare sett ett så positivt gensvar från Kina.

"Fredliga lösningar"

Under tisdagen träffades USA:s vicepresident Mike Pence och Japans premiärminister Shinzo Abe i Tokyo, och diskussioner om situationen på Koreahalvön stod på schemat.

ANNONS

- Det är av högsta vikt att för oss att söka diplomatiska åtgärder liksom fredliga lösningar på den här frågan, sade Abe inför mötet.

Mike Pence tryckte å sin sida på vikten av relationen med Japan och försäkrade landet om att USA fortsatt kommer att försöka tygla Nordkoreas robot- och kärnvapenprogram.

Vicepresidenten landade i Japan efter ett besök i Sydkorea, där han gjort hårda utspel mot Nordkorea. Han påminde om USA:s senaste insatser i Syrien och Afghanistan, som ett bevis för "styrkan och beslutsamheten" hos president Donald Trump.

- Nordkorea gör klokt i att inte testa hans (president Donald Trumps) beslutsamhet eller kraften hos de väpnade styrkorna i USA i den här regionen, sade Pence då.

Fler robottester

Svaret från Nordkorea lät inte vänta på sig.

- Om USA dristar sig till att välja att agera militärt...är DPRK (Nordkorea) redo att agera mot varje form av krig som önskas av USA, sade Nordkoreas vice FN-ambassadör Kim In Ryon vid en presskonferens.

ANNONS

- Vi kommer att vidta de kraftfullaste motåtgärderna mot provokatörerna.

Nordkorea, som hotat USA med kärnvapen, kommer inte heller att upphöra med att testskjuta robotar, säger vice utrikesminister Han Song-Ryol i en intervju med BBC.

TT-AFP-Reuters

Fakta: Ballistisk robot

Det stora antalet robottester i Nordkorea har ökat USA:s farhågor om att landet snart kan färdigställa en interkontinental ballistisk robot som kan skjuta en kärnvapenstridsspets till USA.

En ballistisk robot kallas så eftersom den endast styrs i början av uppskjutningen, när ett eller flera raketsteg brinner. Därefter flyger roboten fritt i en kastbana.

Ballistiska robotar brukar delas in i olika klasser beroende på hur långt de når; kortdistans är under 100 mil, mellandistans mellan 100 och 550 mil och interkontinentala robotar däröver. I USA brukar mellandistansen delas upp i två kategorier.

En kryssningsrobot kan till skillnad från en ballistisk robot styras under en längre tid av färden, exempelvis med hjälp av gps.

Fakta: NE, Försvarskoncernen Raytheon

ANNONS