Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/29

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Trump om krig mot Nordkorea: "Vi får se"

I den upptrappade krisen mellan Nordkorea och övriga världen uttalar sig nu USA:s president Donald Trump i en intervju med amerikanska CBS. Där säger han att USA eventuellt kan tänka sig att starta ett krig mot diktaturen. Samtidigt tycks Donald Trump vara beredd att släppa kraven mot Kina i utbyte mot hjälp i Nordkoreakrisen.

 

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Tidigt på lördagsmorgonen genomförde Nordkorea ytterligare en testskjutning av en robot. Men testet rapporteras ha misslyckats och roboten nådde inte särskilt långt, enligt sydkoreansk och amerikansk militär. Det ska ha rört sig om en medeldistansrobot, enligt USA, och den verkar ha exploderat kort efter uppskjutningen.

I en intervju i CBS-programmet ”Face the Nation”, som sänds under söndagen, har USA:s president Donald Trump sagt att det finns en risk att han startar ett krig mot Nordkorea, rapporterar The Independent.

LÄS MER: Här anländer USA:s armada till Koreahalvön

Enligt Independent säger Trump att han inte skulle bli nöjd ifall Nordkorea genomför ett kärnvapentest. Reportern frågar då ifall presidenten syftar på någon form av militär handling.

– Jag vet inte. Jag menar, vi får se.

Presidenten kommentarede även testskjutningarna som diktaturen har genomfört den senaste tiden.

– Det verkar inte vara så bra missiler. Men så småningom kommer de ha bra missiler, säger han i intervjun.

LÄS MER: Norkoreas senaste film: USA:s kongress sprängs

Som vanligt är Trumps uttalande svårtolkat. Hans många motstridiga utrikespolitiska uttalanden har väckt förvirring i omvärlden. Inte minst när han under den pågående Nordkoreakrisen kovände om det av Kina kritiserade amerikanska robotförsvarssystem som byggs upp i Sydkorea, och krävde att det skulle bekostas av Seoul. Något som sedan tillbakavisades av hans nationella säkerhetsrådgivare.

– Ibland är det viktigt att betrakta vad presidenten gör snarare än vad han säger, konstaterar den republikanske senatorn John McCain för CNN i en rekommendation till USA:s allierade.

Fler robottest

Den senaste tiden har stämningen blivit allt sämre mellan USA och Nordkorea. I början av mars sköt Nordkorea upp robotar som landade i Japanska sjön, en övning för att kunna attackera amerikanska baser i Japan, enligt den statliga nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA.

Nordkorea har sedan dess fortsatt med vapentester och tidigare i april blev det känt att amerikanska militärens robotförsvarssystem THAAD har flyttats till södra Sydkorea.

LÄS MER: Nordkoreas största militärövning någonsin

Problem för Kina

Trump hintar också varför den tidigare ganska hårda retoriken mot Kina lagts åt sidan.

– Kan du föreställa dig att jag skulle säga, "Jo, förresten, hur går det med Nordkorea? För övrigt kommer vi att tillkännage att ni är en valutamanipulatör i morgon".

Att Kina nu axlat en osedvanligt tung roll i försöken att pressa kärnvapendiktaturen Nordkorea att rusta ned handlar dock inte bara om förhandlingar, enligt Trump.

– Jag är övertygad om att president Xi (Jinping) arbetar med att försöka lösa ett problem som är väldigt stort för Kina också.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.