Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

USA:s president Donald Trump.

Trump om FBI-rapporten: "Fel"

Det amerikanska justitiedepartementet har fel när det säger att FBI inte agerat partiskt, enligt president Donald Trump. Han anser sig ha gjort USA en "stor tjänst" genom att sparka den tidigare FBI-chefen James Comey.

Justitiedepartementet har granskat underrättelsetjänsten FBI:s arbete inför presidentvalet 2016 och kommit fram till att det inte var partiskt. Donald Trump håller inte med:

- Resultatet var fel, säger han till Fox News.

- Det var helt partiskt när man tittar på Peter Strzok, vad han sade om mig, och när man tittar på Comey och hans agerande.

Peter Strzok är en FBI-agent som kritiseras i rapporten för att ha skickat ett sms med kritik mot Trump till en kollega. Strzok bröt mot reglerna, konstateras det, men det anses inte ha påverkat utredningen av presidentkandidaten Hillary Clintons e-posthantering.

President Trump har återkommande hänvisat till Strzoks sms och bland annat hävdat att det skulle tyda på att myndigheter spionerade på hans valkampanj. Han skriver på Twitter att han gjorde sina landsmän en "stor tjänst" när han avskedade James Comey och beskriver rapporten som "en total katastrof för Comey, hans underhuggare och sorgligt nog FBI".

Justitiedepartementet publicerade rapporten på torsdagen. I den får James Comey, som avskedades i maj i fjol, kritik för sitt agerande under utredningen av Clintons e-posthantering. Comey gjorde en allvarlig felbedömning och har skadat bilden av rättsvårdande myndigheters opartiskhet, heter det i skrivelsen som tagits fram av departementets interna granskningsorgan.

Clinton har hävdat att FBI:s agerande i frågan, bland annat Comeys publika presskonferenser om utredningen, bidrog till att hon förlorade presidentvalet 2016.