Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

President Donald Trump möter Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman i Ovala rummet i Vita huset.

Trump och saudisk prins "allt bättre vänner"

Saudiarabiens kronprins har liknat Irans högste ledare med Hitler och hotat utveckla kärnvapen. Samtidigt har USA fått en ny utrikesminister som sägs avsky den iranska regimen. Iran stod självklart på dagordningen när Mohammed bin Salman träffade Donald Trump.

Den saudiske kronprinsen befinner sig på PR-turné i USA, med syftet att stärka banden mellan länderna efter att dessa kylts ned under Obamas tid på presidentposten. De bägge ländernas ledare enas numera kring sin djupa motvilja mot Iran, och följdaktigt valde bin Salman USA som destination för sin första utlandsresa i ämbetet.

- Vi har blivit mycket goda vänner på kort tid, sade Trump sida vid sida med kronprinsen i Ovala kontoret, visande en karta över USA:s vapenhandel med Saudiarabien.

Relationerna kommer troligen att bli ännu bättre, vilket betyder fler jobb i USA, deklarerade Trump efteråt.

Prinsen kommer också att möta kongressledamöter, av dem somliga kritiska mot den saudiskledda alliansen som bekämpar Iranstödda Huthirebeller i inbördeskriget i Jemen.

Eniga emot Iran

Mycket har hänt under de tio månader som har gått sedan kronprins Mohammed bin Salman – känd som MBS – och som i realiteten styr och ställer i Saudiarabien trots att pappan sitter kvar på tronen, och USA:s president Donald Trump träffades öga mot öga i Riyad.

Från saudisk horisont innebär Irans ökade inflytande i regionen ett existentiellt hot medan Trump har pekat ut Iran som en "spjutspets för global terrorism".

Saudiarabien har också infört en bojkott av Qatar som anklagas för att finansiera terrorism och ha en allt för vänlig inställning mot Iran. Samtidigt fortsätter kriget i Jemen, som MBS i egenskap av försvarsminister har dragit in kungariket i, att kosta både människoliv och miljardbelopp.

Trump har i sin tur vädrat allt fränare kritik mot kärnenergiavtalet med Iran, som han hotar att dra USA ur om det inte skrivs om. När han nyligen gav utrikesminister Rex Tillerson sparken och meddelade att Mike Pompeo tar över var många bedömare överens om att det innebär dåliga nyheter för Iranavtalets framtid. Den tidigare CIA-chefen har gjort sig känd för sin hökaktiga inställning mot Iran och var som kongressledamot starkt kritisk till kärnenergiavtalet.

Hot om kärnvapen

Och redan innan MBS landade i Washington DC vädrade han sitt missnöje i en intervju med CBS, där han liknade Irans högste ledare ayatolla Ali Khamenei och hans vilja att "skapa ett eget projekt i Mellanöstern" med Adolf Hitlers agerande i Nazityskland. Kronprinsen hotade också med att Riyad kommer att skaffa kärnvapen om Teheran gör det.

Kritiker varnar Vita huset för att allt för blint omfamna den saudiske prinsen, som också hunnit med ett stopp i Storbritannien för att marknadsföra sitt reformprogram vars syfte är att öppna upp den oljetyngda ekonomin för omvärlden. Även om landet genomgår sociala och ekonomiska förändringar fortsätter brotten mot mänskliga rättigheter att genomsyra kungariket.